9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 184 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları Pasifik Yayınları
SERT SU NEDİR?
Suda çözünen mineraller, bölgenin mineral yapısına bağlıdır. Yağmur suları; kalsit (CaCO3), jips (CaSO4 • 2H2O), dolomit (CaCO3 • MgCO3) gibi mineralleri içeren tortul kayaçlar arasından süzülürken ya da akarken bu mineralleri çözer. Aslında saf suda, CaSO4 çok az çözünür; MgCO3 ve CaCO3 ise çözünmez. Ancak bildiğiniz gibi yağmur suları, içerisindeki çözünmüş karbon dioksitten dolayı hafif asidiktir. Bu nedenle yağmur suyu, bu mineralleri çözer. Böylece tortul kayaç- ların olduğu bölgelerdeki sularda Ca2+, Mg2+ ve HCO 3 iyonları fazlaca bulunur.
Belirli miktarda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum bileşikleri, başka bir deyişle Ca2+ ve Mg2+ iyonları içeren suya sert su denir. Tanımda belirtilen belirli miktar için sınır, çeşitli ölçütlerle ifade edilir. Fransız sertlik derecesinde bu sınır ölçüt 1 L suda 10 mg CaCO3’tır.
Tadı buruk olduğu için sert suyun içimi zordur. Sert su, yumuşak su gibi değildir. Sert suyun içindeki kalsiyum, diş ve kemikler için faydalıdır. Sert suyun bazı istenmeyen özellikleri vardır. Evlerimizde kullandığımız çaydanlık, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, su ısıtıcısı, ütü gibi araçlarda zamanla sert sudan kaynaklı kireç tabakası oluşabilir. Kireç tabakasının oluşma nedeni ısıtılan suyun buharlaşması sonucunda Ca2+ ve Mg2+ iyonlarının CaCO3 ve MgCO3 olarak çökmesidir. Sert suda yumuşak suya göre daha fazla sabun harcanır. Çünkü sert su, sabunla çökelek oluşturur. Sert sular bazı endüstri (kâğıt, gıda, boya ve tekstil) dallarında kullanılamaz. Pb2+, As3+ gibi zehirli iyonlar içerebilir. Çok sert suların (50 birim ve üzeri) tadı, içilmeyecek kadar kötüdür.
Evde Yapalım
Farklı su örneklerinin tahminî sertlik derecelerini anlamak için bu su örneklerinden onar mL alarak her birine 20 damla sabun çözeltisi ekleyelim ve çalkalayalım. Sabun çözeltisi ekleme ve çalkalama işlemini köpük oluşup 30 saniye kalıcı olana kadar sürdürelim. Hangi örnek için daha fazla sabun çözeltisi harcadık? Sabun çözeltisi harcama ile su sertliği arasında bir ilişki vardır. Buna göre, örneklerimizdeki suları sertliklerine göre sıralayalım. Sonuçlarımızı sınıfa getirerek sunalım ve üzerinde tartışalım.
- Cevap: Örnek olarak evimizdeki musluk suyunu, saf suyu, deniz suyu ve nehir suyunu kullandık. Deniz suyunda en fazla sabun çözeltisi kullandık. Sabun çözeltisi harcama ile suyun sertliği arasında doğrudan bir ilişki vardır. Sert suda yumuşak suya göre daha fazla sabun harcanır. Kullandığımız su örnekleri en sertten yumuşağa doğru olarak sırayla; en sert deniz suyu-musluk-nehir-saf su.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 184 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.