Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 122 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Pasifik Yayınları

Bağ Enerjisine Göre Zayıf ve Güçlü Etkileşimler

Zayıf etkileşimleri güçlü etkileşimlerden bağın sağlamlığına göre ayırt edeceğinizi öğrenmiştiniz. Aşağıda verilen değişimlerdeki enerji değerine bakarak bu değişimlerden hangilerinin güçlü (kimyasal bağlar), hangilerinin zayıf etkileşimlerin kopması sonucu oluştuğunu belirleyiniz.

Bildiğiniz gibi zayıf ve güçlü etkileşimler, bağ enerjisine göre ayırt edilebilir. Genellikle bu enerji değeri 40 kJ/mol’den büyükse güçlü etkileşim söz konusudur. Ancak yalnızca bu enerji değerine bakarak güçlü ve zayıf etkileşimi ayırt edemeyiz. Neden?

  • Cevap:

Çünkü maddenin fiziksel hali farklı olabilir. Örneğin Gaz hâlindeki su moleküllerini hidrojen ve oksijen atomlarına ayırmak için 927 kJ/mol enerji gere­kirken aynı miktar suyu moleküllerine ayırmak için 40,7 kJ/mol enerji gerekir. Başka bir deyişle, güçlü etkileşimleri (iyonik ve kovalent bağları) koparmak için gerekli enerji değeri büyük, zayıf etkileşimleri yok etmek için gerekli enerji değeri küçüktür. Buna göre yukarıdaki örneklerde gaz hâlindeki H2O’un H ve O atomlarına, NaCI katısının Na+ ve CI– iyonlarına, MgO katısının Mg2+ ve O2– iyonlarına ayrışmasında kimyasal bağlar kopmuştur. Güçlü etkileşimler yani kimyasal bağlar kop­tuğunda dikkat edeceğiniz gibi yeni kimyasal maddeler (türler) oluşmakta ve maddenin kimliği değiş­mektedir. Öyleyse yeni kimyasal maddelerin oluştuğu değişimler, fiziksel değişimlere göre yüksek enerji gerektirmektedir. Madde hâl değiştirdiğinde yeni bir kimyasal madde oluşmaz. Bu nedenle bu değişmeler yüksek enerji gerektirmez. Yukarıdaki örnekte sıvıların gaz hâle geçmesinde enerji değeri küçüktür. Bu maddeler yalnızca hâl değiştirmiştir. Hâl değişimi sırasında zayıf etkileşimler yok olmuştur. Bu nedenle yeni kimyasal maddeler (türler) oluşmamıştır. Maddelerin fiziksel hâlini (katı, sıvı, gaz, plazma hâlde olmasını) belirleyen etkileşimlere zayıf etkileşimler denir. Madde katıdan sıvıya geç­tiğinde molekülleri arasındaki zayıf etkileşim azalır. Sıvıdan gaza geçtiğinde ise zayıf etkileşim kalmaz. Tersi durumda da örneğin gazdan sıvıya geçişte, zayıf etkileşim oluşur.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry