9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 142 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Pasifik Yayınları
Gaz Maddeler
Hava karışımı, gazlara örnektir. Gaz maddelerin belirli şekli ve hacmi yoktur. Bu maddeler, içinde bulundukları kabın şeklini alıp hacmini tamamen doldurur. Gaz tanecikleri arasındaki boşluklar, maddenin katı ve sıvı hâline göre fazladır. Çünkü gazların tanecikleri arasındaki çekim kuvvetleri azdır. Tanecikler; titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapar. Gaz taneciklerinin enerjisi katı ve sıvılara göre fazla, plazmaya göre azdır. Tanecikler düzensiz hâldedir. Gazlar akışkandır.
Gaz tanecikleri, birbiriyle ve içinde yer aldığı kabın iç çeperleriyle esnek çarpışma yapar. Bundan dolayı gazlar, doldurdukları kabın iç yüzeyinin her noktasına basınç uygular. Gazlar homojen olarak karışır. Gazların birbiri içinde yayılması hissedilebilir veya görülebilir. Odaya sıkılan parfüm veya kolonyanın kokusu bir süre sonra odanın hemen hemen her yerinden hissedilebilir. Bacadan çıkan dumanın yayılışını, havadaki gazların hareketi nedeniyle gözle görebiliriz.
Plazma Maddeler
Yüksek sıcaklıklarda gaz maddelerin ayrışması ile plazma hâlinde madde oluşur. Plazma hâli, serbest hareket eden pozitif iyon, elektron ve ayrışmış molekülleri beraberce içerir. Elektrik yüklüdür. Yeryüzünde plazma hâlinde maddeye az rastlanır. Ancak evrende bol bulunur. Plazma, yüklü parçacıklar içerdiği için elektriği iletir. Manyetik alandan etkilenir. Plazma hâlin enerjisi ve tanecikleri arasındaki boşluk katı, sıvı ve gaza göre fazladır. Maddenin bu hâlinin, belirli hacim ve şekli yoktur.
Aynı Koşullarda Maddeler Neden Farklı Hâldedir?
Aynı koşullardaki maddelerin farklı fiziksel hâllerde olmasının sebebi, moleküller arası çekim kuvvetlerinin farklı olmasıdır Aynı maddenin farklı hâllerini elde etmek için ne yapmalıyız? Sizin de tahmin edeceğiniz gibi koşulları değiştirmeliyiz. Farklı sıcaklık ve basınç koşullarında, aynı madde katı, sıvı, gaz ve plazma hâllerinden birinde olabilir. Örneğin su (H2O) 1 atm basınç ve 0°C sıcaklıkta katı, 1 atm basınç ve 100°C sıcaklıkta gaz hâldedir. Suyun plazma hâli için ise özel laboratuvar koşulları gerekir. Maddenin katı, sıvı, gaz ve plazma gibi farklı hâllerde bulunması, çevre ve yaşamımız için oldukça önemlidir. Doğadaki katı, sıvı ve gaz maddenin çeşitli etkenlerle miktarlarının artması ya da azalması çevre sorunlarına yol açar. Çevrenin bu şekilde değişmesi de canlı yaşamını olumsuz etkiler. Örneğin yakıtların yanması ile havaya aşırı miktarda gaz salınması havanın bileşimini bozar. Bu bozulma küresel ısınmaya, küresel ısınma da başta buzulların erimesi (sıvı hâlin artması) gibi birçok olumsuzluğa yol açar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.