9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 143 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları Pasifik Yayınları
SUYUN FİZİKSEL HÂLLERİNİN FARKLI İŞLEVLERİ
Yeryüzündeki hayatın olmazsa olmazı sudur. Peki, dünyadaki su nasıl meydana gelmiştir? Bilim insanlarına göre, Dünya’nın oluşumu sırasında yanardağlardan fışkıran gazlarla birlikte öncelikle su buharı da ortaya çıkmıştır.
Daha sonra bu su buharı bulutları oluşturmuş, bulutların yoğuşması ile yağmur, kar, dolu şeklinde su meydana gelmiştir. Hâl değiştirmesi nedeniyle bulut ve yağış oluşumları gibi iklimsel değişiklikler üzerinde suyun belirleyici etkisi vardır. Okyanus, deniz, göl, akarsu ve topraktaki suyun Güneş’ten Dünya’ya ulaşan ısı ile buharlaşması ve bitkilerin terlemesi sonucu oluşan su buharı, atmosfere çıkar. Burada soğuyarak bulutları oluşturur. Bulutları oluşturan su buharı yoğuşarak çeşitli yağışlar şeklinde yeryüzüne iner. Suyun bu şekilde hâl değiştirerek atmosfer ve yeryüzü arasındaki dolaşımına su döngüsü denir. Su döngüsü, yaşam için çok önemlidir. Neden?
Su döngüsü çeşitli etkilerle zarar gördüğünde aşırı yağış, kuraklık gibi iklim değişiklikleri olabilir. Su, sahip olduğu birçok fiziksel ve kimyasal özellik ile diğer maddelerden ayrılır. Sıvı maddelerin hemen hemen hepsinin hacimleri donduklarında küçülür ancak suyun hacmi artar, yani genleşir.
Böylece suyun sıvı hâli üzerinde katı hâli (buz) yüzebilir. Bu durum, suda yaşayan canlılar için önemlidir. Suyun yüzeyinde bulunan buz, suyun alt kısımlarının daha fazla soğumasını engeller. Bu da, sudaki canlı yaşamının sürmesini sağlar. Buz, su yüzeyinde yüzmeyip batsaydı ne olurdu? Suyun katı, sıvı ve gaz hâlinin yaşantımızda farklı işlevleri vardır. Örneğin soğuk bölgelerde kar yağışı olmayıp hava sıcaklığı düşük olsaydı, kışın birçok bitki donardı. Kar, yağdığı bölgede altında kalan bitkiler ve topraktaki canlılar için bir yalıtım malzemesi görevi üstlenir. Yapılan araştırmalar, karın altındaki sıcaklık ile yüzeyi arasındaki sıcaklık farkının 7 – 8 °C kadar olduğunu göstermiştir. Ayrıca kar yavaş yavaş eriyerek “toprağın suya doymasını” sağlar. Böylece toprağın nemliliği uzun sürer. Eriyen kar, nehir ve göllerin de beslenmesini sağlar.
Araştıralım – Paylaşalım
Suyun farklı fiziksel hâllerindeki değişimle küresel ısınma arasında nasıl bir ilişki vardır? Küresel ısınmanın su döngüsünü nasıl etkilediğini araştırarak bir sunu hazırlayalım. Hazırladığımız sunuyu sınıfta arkadaşlarımızla paylaşalım.
- Cevap: Küresel ısınma sonucunda kuraklıklar artmakta, ozon tabakası delindiği için atmosferdeki oksijen azalmakta buda su döngüsünü olumsuz etkilemektedir. Bunun dışında küresel ısınma sebebiyle buzullar erimekte ve doğal düzel tamamen bozulmaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 143 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.