9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 157 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 157 Cevapları Pasifik Yayınları
2- Büretin altına erlenmayer koyunuz. Büretin kapalı olan musluğunu ne kadar açacağınızı belirlemek için asetat kalemi ile musluk ve büret gövdesi arasına düz bir çizgi çiziniz (musluğun kapalı I. konumu).
3- Büretin musluğunu, su ip gibi akana kadar çeviriniz. Musluğun kolunun geldiği yere tekrar bir çizgi çiziniz. Böylece musluğu ilk kapalı konumundan ne kadar açacağınızı çizgilerle belirleyeceksiniz (musluğun II. konumu).
4- Musluğu kapatıp bürete, 50 ml_ çizgisine kadar yeniden saf su doldurunuz.
5- Termometreyi delikli lastik tıpadan geçirip ucunun büretin içindeki suya değmesini sağlayınız. Büretteki suyun sıcaklığını ölçünüz.
6- Musluğu, II konumuna getirerek açınız. Musluğu açar açmaz bir arkadaşınız da kronometreyi çalıştırsın. Su seviyesi 0 mL çizgisine gelene kadar geçen süreyi ölçüp kaydediniz.
7- 4, 5 ve 6. basamaktaki işlemleri su yerine gliserin ve zeytinyağı kullanarak yapınız. Her seferinde büreti temizlemeyi unutmayınız. Bu esnada, musluk üzerine işaretlediğiniz I ve II. konum çizgilerinin silinmemesine özen gösteriniz.
8- 60 mL kadar saf suyu, 100 mL’lik beherglasa koyunuz. Beherglastaki suyu sacayağı, tel kafes ve bunsen beki (ya da ispirto ocağı) ile kurduğunuz düzenekte ısıtınız. Termometre kullanarak ısıtma işlemine 65 °C’ta son veriniz.
9- İçinde ısıttığınız suyun bulunduğu beherglası fırın eldiveni ile tutarak alınız. Beherglastaki suyu bürete, 50 mL çizgisine kadar doldurunuz. Lastik tıpadan geçirilmiş termometreyi kullanarak suyun sıcaklığını ölçünüz. Sıcaklık 50 °C’a geldiği anda, büretin musluğunu II konumuna getirip açınız (Daha fazla açmayınız.). Aynı anda bir arkadaşınız kronometreyi çalıştırsın.
10- Su seviyesi 0 mL çizgisine gelene kadar geçen süreyi ölçüp kaydediniz.
11- 8, 9 ve 10. adımlardaki işlemleri su yerine gliserin ve zeytinyağı kullanarak yineleyiniz. Her seferinde büreti temizlemeyi unutmayınız. Musluğun I ve II. konum çizgilerinin silinmemesine dikkat ediniz. Verilerinizi aşağıdaki gibi bir tabloya kaydediniz. Verilerden yararlanarak madde ve geçen süre ilişkisini gösteren bir grafik çiziniz.
- Cevap:
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 157 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.