9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 101 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Pasifik Yayınları
GÜÇLÜ ETKİLEŞİMLER (KİMYASAL BAĞLAR)
Güçlü etkileşimleri; iyonik, kovalent ve metalik bağ olarak sınıflandırmıştık. Sayfada yer alan fotoğraflardaki maddelerden hangileri iyonik, hangileri kovalent, hangileri metalik bağ içerir?
- Cevap: İyonik; CaO. Kovalent; CHCl3, Br2 , Al2Br6. Metalik; Al.
Maddelerin hangi tür bağ içerdiğini nasıl anlarız? Bu bağların oluşumu nasıl gerçekleşir?
- Cevap:
Kimyasal bağ madde oluşturan atomları bir arada tutmayı başaran güçtür. Her madde türü, bir veya daha fazla elektronun katılımından oluşan karakteristik bir kimyasal bağa sahiptir. Dolayısıyla, atomlardaki gazları birleştiren kuvvetler, örneğin metallerden farklıdır.
Periyodik tablonun tüm elemanları (helyum ve hafif asil gazlar hariç) birbirleriyle kimyasal bağlar oluşturabilir. Bununla birlikte, bunların doğası, onları oluşturan elektronlardan hangi elementlerin geldiğine bağlı olarak değiştirilir. Bağlantı türlerini açıklamak için önemli bir parametre elektronegatifliktir.
İki atom arasındaki elektronegatiflik (ΔE) arasındaki fark, sadece kimyasal bağın türünü değil aynı zamanda bileşiğin fiziko kimyasal özelliklerini de tanımlar.
İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman meydana gelen bağlara verilen addır. Tepkimeye giren elementlerden birinin atomları, elektron kaybedip pozitif yüklü iyonlara dönüşürken, diğer elementin atomları elektron kazanıp negatif yüklü iyon oluştururlar. Böylece zıt (artı-eksi) bir şekilde yüklenmiş iyonlar arasındaki elektrostatik çekim kuvveti, söz konusu iyonları bir kristal içinde tutar.
Kovalent bağlar, elektronların bir atomdan diğerine aktarılmaksızın ortaklaşa kullanıldığı bağlara denir. Tek kovalent bağ, iki atom tarafından bölünmüş yani ortaklaşa kullanılan bir elektron çiftinden ibarettir. Moleküller birbirlerine kovalent bağlarla bağlanmış atomlardan meydana gelir.
Metalik bağlar, metal ve alaşımlarda bulunan bağlardır. Metal atomları üç boyutlu bir yapı içinde düzenlenirler. Bu atomların en dış elektronları, yapının her tarafında serbestçe dolaşır ve atomların birbirlerine bağlanmasını sağlarlar.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.