Öğrencilerin aşağıda verilen metni okuyarak metne yönelik soruları cevaplamalarını sağlayınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Öğrencilerin aşağıda verilen metni okuyarak metne yönelik soruları cevaplamalarını sağlayınız.
Öğrencilerin aşağıda verilen metni okuyarak metne yönelik soruları cevaplamalarını sağlayınız.
“Nedir”, felsefe sorularının kuruluşunu belirler. Felsefe sorularındaki “nedir”, bu sorulan başka alanda yer alan sorulardan, bu arada günlük yaşayış sorularından kesin olarak ayrı tutmamızı gerektiren esaslı bir göstergedir.
Soru tiplerini külfetsizce ayırmayı sağlamakla kalmaz; felsefe sorularını felsefe sorusu yapan ölçüyü, kriteri verir.
Felsefe sorusundaki “nedir”, iğreti bir nedir değildir. Bu soruda bu soruyu bir felsefe sorusu yapan “şaşma”dır. Soranın sorması ile şaşması birbirinden ayrılmaz. Felsefede sorulan şey, şaşmaya konu olan şeydir; şaşma konusu ister istemez soru konusu yapılır. Şaşma ile “nedir”li sorma arasında bir öncelik sonralık bağı aramaya kalkışmak boşunadır. Felsefe sorusunu kuran şaşmalı bir sorma, sorudaki şaşmadır. “Bu bakımdan yazılı felsefe sorularının bitimindeki ‘?’nin içinde bir ‘!’ gizlidir.”
Felsefedeki “nedir” kavramların anlamını sorar. Bu “nedir”de şaşmayla karışık bir araştırma dileği açığa çıkar. “Nedir”, doğrudan doğruya anlama yapışıktır. Nedir, “Anlamı nedir?” ile aynı şeydir.
a. Felsefi sorulardaki şaşmanın nedenini felsefi düşüncenin sorgulama ve hayret etme özellikleri açısından değerlendiriniz.
b. Metinden yola çıkarak tabloda yer alan nesne, durum veya olguların “Nedir?” ve “Anlamı Nedir?” sorularına cevap yazarak “anlamak” ve “açıklamak” arasındaki farkı değerlendiriniz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 25 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.