Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

Cisimlerin elektrik yüklerinin cinsi nedir? Açıklayınız.

Cisimlerin elektrik yüklerinin cinsi nedir? Açıklayınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Cisimlerin elektrik yüklerinin cinsi nedir? Açıklayınız. 

Erkan, elektroskopun hangi amaçlarla kullanıldığım araştırıp A, B, C ve D cisimlerinin elektrik yüklerinin belirlenmesiyle ilgili bir deney yapmıştır. Bu deneyde negatif (-) yüklü elektroskoplardan yararlanmıştır. A ve C cisimlerini elektroskopların topuzuna yaklaştırmış, B ve D cisimlerini ise dokundurmuş- tur. Elektroskop yapraklarının Şekil I ve Şekil II’de açıldığını, Şekil III’te biraz kapandığını, Şekil IV’te ise tamamen kapandığını gözlemlemiştir.

(l) Cisimlerin elektrik yüklerinin cinsi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

A cismi (-) yüklü elektroskoba yaklaştırıldığından etkiyle elektriklenme gerçekleşmiştir. Elektroskobun yaprakları açıldığına göre yapraklardaki (-) yük miktarı artmıştır. Elektroskop dışarıdan yük almadığına göre topuzundaki yükler yapraklara doğru itilmiş olmalıdır. Aynı cins elektrik yükleri birbirini iteceğinden A cismi (-) yüklüdür.
B cismi ile elektroskop arasında dokunmayla elektriklenme gerçekleşmiştir. Dokunmayla elektriklenme sırasında elektrik yükleri birbirine dokunan iletken cisimlerin her birinin yüzeyine dağılır. Elektroskobun yaprakları açıldığına göre yapraklardaki yük miktarı, B cisminden (-) yük alarak artmış olmalıdır. Buna göre B cismi (-) yüklüdür.
C cismi (-) yüklü elektroskoba yaklaştırıldığından etkiyle elektriklenme gerçekleşmiştir. Elektroskobun yaprakları biraz kapandığına göre yapraklardaki (-) yük miktarı azalmıştır. Elektroskop dışarıdan yük almadığına göre yapraklarındaki yükler topuzuna doğru çekilmiş olmalıdır. Farklı cins elektrik yükleri birbirini çekeceğinden C cismi (+) yüklü ya da nötr olabilir. C cisminin nötr olması durumunda elektroskoptaki (-) yükler C cismindeki (-) yükleri cismin uzak ucuna iter, yakın uçta ise (+) yükler kalır. Yakın uçtaki (+) yükler, yapraklardaki (-) yükleri topuza doğru çekecektir.
D cismi ile elektroskop arasında dokunmayla elektriklenme gerçekleşmiştir. Elektroskobun yaprakları, kapandığına göre yüksüz kalmış olmalıdır. Buna göre D cismi başlangıçta (+) yüklüdür ve yük miktarı, elektroskobun başlangıçtaki yük miktarına eşittir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 245 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!