Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

MR odalarının metal levhalar ile kaplanması ile yıldırım veya şimşeğin uçak içerisindeki elektronik cihazları veya yolcuları etkileyememesi arasındaki ilişki nedir?

MR odalarının metal levhalar ile kaplanması ile yıldırım veya şimşeğin uçak içerisindeki elektronik cihazları veya yolcuları etkileyememesi arasındaki ilişki nedir? ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

MR odalarının metal levhalar ile kaplanması ile yıldırım veya şimşeğin uçak içerisindeki elektronik cihazları veya yolcuları etkileyememesi arasındaki ilişki nedir? 

Tıpta görüntüleme amaçlı kullanılan manyetik rezonans (MR) cihazı elektromanyetik dalga çeşitlerinden biri olan radyo dalgaları ile çalışır. MR çekimi yapılan odaya MR’ın çalışma frekansına eşit veya çalışma frekansına yakın değerde başka bir radyo dalgası girerse görüntü kalitesi düşer. Bu durumda doktorların teşhis koyması zorlaşabilir. Bu nedenle MR odasının duvarları metal levhalar ile kaplanarak dışarıdan gelen radyo dalgalarının içeri girmesi engellenir. Duvarların metal levhalar ile kaplanması sonucu hem elektromanyetik dalga çeşitlerinin hem de dışarıdaki elektrik alanlarının odanın içini etkilemesi önlenmiş olur.
(1.) MR odalarının metal levhalar ile kaplanması ile yıldırım veya şimşeğin uçak içerisindeki elektronik cihazları veya yolcuları etkileyememesi arasındaki ilişki nedir?

  • Cevap: MR odalarının duvarları metal levhalar ile kaplanıp Faraday kafesi hâline getirilir. Bu nedenle odaya dışarıdan radyo frekans dalgaları giremez. Uçak gövdesi metal olduğundan Faraday kafesi görevi görür ve elektrik yüklerinin içerisindeki elektronik cihaz ve yolcuların etkilenmesi engellenir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 253 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!