10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 478 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 478
(…)
YOLCU — Anadolu’nun görünmeyen bir tarafı mı var?
FERHAT BEY — (Sesi birdenbire en üst perdeye fırlar.) Ruhu var! Ruh görünmez!
YOLCU — Biz bu ruhu tanıyor muyuz?
FERHAT BEY — Biz bu ruhu tanımıyoruz. Çünkü bu ruh dal budak salmış bir ağaç gibi göz önünde fışkırmış hakikatlerden değildir. En derin ve en gizli hakikatlerdendir. Hakikat kesifleştikçe küçülür ve küçüldükçe gizlenir. Bir tohum gibi.
YOLCU — Bir tohum gibi mi?
FERHAT BEY — Madde açık, ruh gizlidir. Bütün hakikatler ruhundur.
YOLCU — Tohum, tohum!!!
(…)
FERHAT BEY — Biz bu ruhu tanımıyoruz. Anadolu nasıl duyar, nasıl sever, nasıl yanar, nasıl coşar, nasıl parlar, nasıl patlar, nasıl yatışır, nasıl susar, nasıl düşünür, nasıl gider, nasıl dönmez, nasıl ölür; biliyor muyuz? Bilemeyiz. Çünkü o ketumdur. Karanlık bir kuyuda yaşar gibi içinde yaşar. Boynunu kesseler sırrını vermez.
(…)
Necip Fazıl Kısakürek, Tohum
1. Sizce okuduğunuz eserin yazarı Necip Fazıl Kısakürek ve Ferhat Bey, kişilik özellikleri bakımından birbirine benziyor mu? Tespitlerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Değerleri olan, vatansever, manevi yönü kuvvetli, cesur, mücadeleci ve aydın bir tip olarak karşımıza çıkan Ferhat Bey karakteri, eserde Necip Fazıl Kısakürek’in dünya görüşünü büyük ölçüde temsil etmektedir.
2. Kafkas cephesinde esaretten kurtulduktan sonra memleketine dönerken yolu Maraş’a düşen “YOLCU”, Ferhat Bey ile ilgili duyduklarından çok etkilenir ve burada kalıp Maraş’ı düşman işgalinden kurtarmak için ona yardım etmek ister. Amerikalı seyyahlardan farklı olduğunu düşünmesine rağmen sizce Ferhat Bey, neden yolcudan gitmesini istemektedir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Ferhat Bey, eserde bu karaktere verilen addan da anlaşılacağı üzere yolcunun, kendisinin yaşadığı ve uğrunda mücadele verdiği bu topraklarda gelip geçici olduğunu, belki de bu coğrafya için kendisi kadar sorumluluk duygusu taşımadığını düşünüyor olabilir.
3. Ülkemizin hangi köşesinde yaşıyorsanız bulunduğunuz yerin doğal güzellikleri ve ruhunu anlatan kısa bir metin yazınız.
- Cevap: Olası Cevap:
Manisa’nın 171 bin nüfuslu, şirin ilçesi Akhisar’da yaşıyorum. Akhisar, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış; Lidya, Pers, Makedonya (Büyük İskender İmparatorluğu), Bergama, Roma ve Doğu Roma yönetimlerinde kalmıştır. 1919-1922 yılları arasında Yunan işgali altında kalan Akhisar, 6 Eylül 1922de düşman işgalinden kurtarılmıştır.
Akhisar, coğrafi konumu ve aldığı göçler nedeniyle sosyal ve kültürel anlamda zengin bir ilçedir. Burada büyük şehirlere nazaran insan ilişkileri daha samimidir. Özellikle eski yerleşim yerlerinde mahalle kültürü, yakın komşuluk ilişkileri hâlâ yaşatılmaktadır. Sokaklarında dolaşırken ip atlayıp top oynayan çocukları, kapısının önünde komşusuyla sohbet edip çay içen insanları çok görürsünüz.
Millî ve manevi değerlere son derece bağlı olan ilçemizde belirli günler ve bayramlar büyük bir coşku ve içtenlikle kutlanır. Böyle zamanlarda çarşı, meşhur Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesi çok hareketlidir. Anma ve kutlama günlerindeki etkinlikler halkın da katılımıyla yeni belediye binasının önündeki meydanda yapılır.
İlçemizin başlıca geçim kaynakları tarım ve sanayidir. Akhisar dendiğinde akla ilk olarak zeytini, zeytinyağı ve meşhur köftesi gelir.
Akhisar Müzesi, Yeni Gülruh Sultan Camisi, Ulu Cami, Paşa Cami ve Hamamı, Tepe Mezarı, Çağlak Deresi Mesire Alanı, Sü- leymanlı Çamlığı, Mecidiye Mahallesi Piknik Alanı ve Şahankaya Akhisar’ın doğal, tarihî ve turistik yerleri arasında yer alır. İlçemizde her yıl mayıs ayında Çağlak Festivali düzenlenmektedir. Bu festival, ülkemizin en köklü ikinci festivalidir.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 478 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.