“Nükleer enerjiyle çalışan sistemleri araştırınız. Araştırma sonucunu arkadaşlarınızla paylaşınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Nükleer enerjiyle çalışan sistemleri araştırınız. Araştırma sonucunu arkadaşlarınızla paylaşınız.
Nükleer enerjiyle çalışan sistemleri araştırınız. Araştırma sonucunu arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Nükleer enerji santralinin çalışma prensibi kısaca şu şekildedir. Nükleer güç santrallerinde elde edilen buharın ısıl enerjisinin türbinlerde mekanik enerjiye, elde edilen mekanik enerjinin de jeneratörlerde elektrik enerjisine çevrilmesi ile çalışır.
Ayrıca yapılarına göre de iki çeşit reaktör kullanılır. Bunlar, Hızlı Üretken Reaktörler ve Termik Reaktörler ‘dir.
1. Basınçlı Su Reaktörü (PWR)
Nükleer enerji reaktör çeşitlerinde, basınç kapları ve soğutucu sistemler koruma kabı denilen çelik zırh içinde bulunur. Koruma kabının dışında kalın bir beton tabakası bulunur. Bu koruma sisteminin amacı reaktörü dış etkenlerden korumak ve herhangi bir radyoaktif sızıntı durumunda, radyasyonun çevreye yayılmasını engellemek içindir. Nükleer reaktörlerin en önemli parçalarından birisi koruma kaplarıdır.
Basınçlı su reaktörü çalışma prensibi; Basınçlı su reaktörlerinde korda üretilen enerji birincil devre soğutucuya iletilir. İkincil devrede buhar üretecinden alınan buhar, türbinlerden geçirilerek jeneratörlerde elektrik üretilmesi gerçekleştirilir. İlk devre olan birinci devrede basınç, suyun kaynamasını engellemek amacı için 15 ila 16 MPa (Megapaskal) seviyesinde tutulur. Kora giren suyun sıcaklığı 290-300 Santigrad derece iken, kordan çıkan suyun sıcaklığı 320-330 santigrad dereceyi bulabilmektedir.
Birincil devreden çıkan sıcak su, buhar üreteçlerine gönderilerek buharlaştırılır ve buhar türbinlerine aktarılır. Reaktörlerin birincil soğutucu sistemleri 3 veya 4 adet aynı tip üniteden oluşur. Her bir ünitede, 1 adet buhar üreteci, reaktör soğutucu pompası, basınç ayarlayıcılar ve bağlantı boruları bulunur.
2. Kaynar Su Reaktörü (BWR)
Basınçlı su reaktörlerinden sonra en çok kullanılan reaktörler Kaynar Su Reaktörleri ‘dir. Bu reaktörler yapısal olarak basınçlı tip reaktörlere benzemektedir. Basınçlı su reaktörü ile kaynar su reaktörleri arasındaki fark ise, bu reaktörlerde reaktör korunun içinde kaynamaya müsaade edilmesidir. Reaktör korunda oluşan buhar türbinlere gönderilir. Kaynar su reaktörü içindeki basınç 7 MPa seviyesindedir. Dolayısıyla, basıncın düşük olması, koruyucu kapların et kalınlıklarının da düşük olması anlamına gelmektedir.
3. Basınçlı Ağır Su Reaktörü (PHWR)
Bu reaktörlerde bulunan moderatör ve soğutucu sistemler için ağır su (D2O) kullanıldığı için Basınçlı Ağır Su Reaktörü denilmektedir. Bu reaktörlerde yakıt olarak uranyum kullanılır. Ancak uranyumun zenginleştirilmesine ihtiyaç duyulmaz. Yapısal olarak şu şekildedir; düşük basınçta moderatör yatay silindir şeklinde olan bir reaktör kabında ve bu kabın içinden geçen yatay şekilli 380 tane yakıt kanalında bulunur. Yakıt kanalları ağır su (D2O) ve uranyum soğutucusundan meydana gelir. Yakıt elemanları basınç tüpleri içinde bulunur. Basınçlı ağır su reaktörleri dünyada en çok Kanada tarafından kullanılır.
4. Hızlı Üretken Reaktörler
Hızlı üretken reaktörler, reaktör içindeki izotopların hızlı nötronlarla parçalanması sistemidir. Bu reaktörlerde moderatöre ihtiyaç yoktur.
5. Termik Reaktörler
Termik reaktörler de, izotopun parçalanması ile ortaya çıkan hızlı nötronlar moderatörler de yavaşlatılarak termik nötronlara dönüştürülür. Bu reaktörlerde moderatör olarak normal su, ağır su, berilyum veya grafit tercih edilir.
“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.