“Yapay tatlandırıcılar sağlık üzerinde ne tür etkiler yapabilir?” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Yapay tatlandırıcılar sağlık üzerinde ne tür etkiler yapabilir?
Yapay tatlandırıcılar sağlık üzerinde ne tür etkiler yapabilir?
- Cevap:
Asesülfam artmış lösemi, timüs kanseri, meme kanseri ve kronik solunum yolu hastalığı riski ile ilişkili olduğu düşünülmektedir?
Monosodyum glutamat (MSG), birçok ambalajlanmış gıdaya ve konserve ürüne eklenen lezzet arttırıcı ve koruyucu maddedir. Araştırmalar, monosodyum glutamatın kronik inflamasyon, karaciğer hasarı, kilo verme direnci ve kronik ağrı ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
Sukraloz, hasar görmüş bağırsak mikroflorasıyla sonuçlanan yüksek derecede işlenmiş bir dizi reaksiyonda üç klor atomu ile üretilir. Bu tatlandırıcının Gut dysbiosis, kardiyovasküler, otoimmün, nörolojik, psikiyatrik hastalıklar ve kanser gibi bir dizi problem ve hastalığa yol açabileceği düşünülmektedir. Ancak henüz çok kesin tanılar ortaya konulmamıştır.
Aspartam; fenilalanin (%50), aspartik asit (%40) ve metanolden (%10) oluşur. Yapay tatlandırıcılar sınıfındadır. Kimyasal aspartik asit, eksitotoksin işlevi görür, nöronları uyarır ve sinir hücrelerini yok eder. Araştırmacılar, kanser hücrelerinin aspartama maruz kaldıklarında, doğrudan aktivite ve hareketliliklerinde artış olduğunu bulmuşlardır.
Sodyum benzoat; Enerji içeceği gibi bazı içeceklerde bulunur. DEHB, astım ve diğer enflamatuar bozukluklarla bağlantılıdır. Sodyum benzoat, askorbik asitle birleştirildiğinde, kanserojen bir bileşik olan benzer ortaya çıkar. Benzen, lösemi ve lenfoma dahil olmak üzere çeşitli kanser türleriyle ilişkilidir.
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 210” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.