“Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.
Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.
- Cevap:
1. “Osmanlıcılık” düşüncesinin amacı nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Osmanlıcılık fikri Tanzimat yıllarından itibaren ortaya çıkmıştır. Sanayileşmiş Avrupa toplumunun sömürgecilik anlayışı içinde Osmanlıyı yok etmeye yönelik faaliyetlerine ve yüzyıllardır devam eden hilal-haç savaşının yarattığı dini ortama bağlı olarak ortaya çıkan bir kurtuluş projesidir. (Çeşitli, 2007: 135)Osmanlılık fikri, 1789 Fransız İhtilalinin oluşturduğu milliyetçilik düşüncesinin imparatorluğu parçalamasını önlemek amacıyla bütün Osmanlı tebaası arasında yaygınlaştırılmaya çalışılır. Osmanlıcılık, Osmanlının sınırlan içindeki bütün milletlerin dil, din, ırk ayrımını gözetmeksizin Osmanlı üst kimliği altında birleştirilip kaynaştırılması düşüncesidir. ittihat-ı anasır, ayrılıkçı hareketlerin önünü kesecek ve imparatorluğun dağılıp parçalanmasını engelleyecektir. Osmanlı yöneticileri, bu sebeple Osmanlı kimliği altında bütün halkın birleşmesini ön görür. Osmanlı hanedanına bağlılık temel alınmaktadır. Tanzimat aydınlarının büyük bir ümitle bağlandıktan ve bir devlet politikası olarak uyguladıkların bu düşünce Genç Osmanlılar tarafından da kabul görmüş ve savunulmuştur. Azınlıkların haklarının geliştirilmesi, onların da bu devletin bir parçası olduğu fikrinin verilmesi bundan kaynaklanır. Devletin bütün imkânlarından eşit haklar doğrultusunda bir Osmanlı olarak faydalanmak, azınlıkların isyan teşebbüslerini ortandan kaldırmak içindir. Tanzimat ve Islahat Fermanlarıyla azınlıklara geniş yetkiler verilmesi onların kendilerini devletin bir parçası olarak algılamalarına zemin hazırlama amacı taşır. Ancak verilen yetkiler ve haklar devletin çöküş sürecini hızlandırır.
2. Osmanlı yöneticileri azınlık isyanlarını önlemek için hangi çalışmaları yapmışlardır?
- Cevap: Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde azınlık haklarının korunması için azınlık isyanlarına karşı bir dizi önlemler alınmıştır. Bu önlemler Osmanlı’da demokratikleşme temayülünün gerçekleşmesine neden olmuştur. Osmanlı yöneticileri azınlık isyanlarını önlemek için yapılan çalışmalar arasında genelgelerin yayınlanması, kanunların çıkarılması, özgürlüklerin tanınması, devlet kadrolarının açılması bulunmaktadır.
3. Sanayi İnkılabı Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Sanayi Devrimi 18. yüzyılda ve 19. yüzyılda Birleşik Krallık ’ta meydana gelmiştir. Kısa sürede bütün Avrupa’yı etkisi altına alarak Avrupa ile ilişkileri olan diğer kıta devletlerini de birçok yönden etkilemiştir. Sanayi devrimiyle makine gücünün artması ve savaş stratejisinin de değişmesi ekonomik üretim ve tüketim anlamında da diğer devletleri ithalat ve ihracat açısından olumsuz etkilemiştir.
➜ Sanayi Devrimi Osmanlı Devleti üzerinde şu etkileri oluşturmuştur:
➜ Osmanlı Devleti ekonomik güç kaybına uğramıştır.
➜ Osmanlı Devleti siyasi güç kaybına uğramıştır.
➜ Osmanlı’da ithalat artmış ve ihracat azalmıştır.
➜ Osmanlı Devleti’nin coğrafyası Avrupa devletlerinin pazarı haline geldi.
➜ Hammadde ve Pazar arayışının artması Osmanlı’nın toprak bütünlüğünü tehdit etti.
➜ İşsizlik arttı ve ticari faaliyetler zayıfladı.
4. I. Balkan Savaşı’nda ordumuzun başarısız olmasının nedenlerini yazınız.
- Cevap: Birinci Balkan Savaşı, Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda otoritesini kaybetmesi sonucunda bir savaş olarak belirmiş ve kayıpların yaşanmasına neden olmuştur. Bununla beraber Osmanlı Devleti’nin siyasi, ekonomik ve sosyal sorunları savaşları tetiklemeye başlamıştır. Birinci Balkan Savaşı’nda ordumuzun başarısız olmasının nedenleri şu şekildedir:
➜ Ordunun siyasete karışması
➜ Savaş öncesi askerlerin terhis edilmesi
➜ Ordunun savaşa hazır olmaması
➜ Donanmanın yetersiz olması
5. II. Balkan Savaşı’nın nedenini yazınız.
- Cevap:
➜ Balkan Savaşı’nın nedenleri kısaca şu şekilde özetlenebilir:
➜ Bulgaristan’ın I. Balkan Savaşı sonucunda en büyük payı alması diğer Balkan devletleri tarafından kabullenilememiştir.
➜ Osmanlı Devleti’nin Balkanlardan çekilmesi sebebi ile bölgede otorite boşluğu ortaya çıkmıştır.
➜ Balkan Devletleri, Osmanlı Devleti’nden aldıkları toprakları paylaşma hususunda birbirlerine düşmeye başlamıştır.
➜ Osmanlı Devleti bölgedeki kargaşa durumundan faydalanıp kaybettiği bölgeleri geri kazanmak istemiştir.
6. Mustafa Kemal’in asker olmak istemesinde neler etkili olmuştur?
- Cevap: Mustafa Kemal, eğitim ve öğretim tercihlerinde kendi isteklerini takip etmiştir. Ciddi olarak eğitimine başladığında mülkiye okuluna girmiştir. Mülkiyede kendini mutlu hissetmeyerek daima hayalini kurduğunu askeriye okuluna gitmeye karar vermiştir. Mustafa Kemal’in asker olmasında, disiplinli olması, vatanını sevmesi, askerliğe ilgi duyması, başarılı olma arzusu, zeki ve çalışkan olmasıdır.
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 32” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.