10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları Pasifik Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159
3. Bölüm Değerlendirmesi
A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1. Çalışacağımız bir maddenin ambalajı üzerinde yandaki sembolü gördüğümüzde hangi güvenlik önlemlerini almamız gerekir?
- Cevap: Ellerimize eldiven takmalı ve bu şekilde çalışmalıyız.
2. Sülfürik asitin suda çözünürken ısı açığa çıkarmasının yol açabileceği tehlikeler nelerdir?
- Cevap: 1 mol civarı sülfürik asit çok fazla suya eklendiği zaman 880 kJ civarı ısı açığa çıkar. Bu nedenle de konsantre halde bulunan sülfürik asit içerisine su eklemek çok tehlikeli bir işlemdir. Çünkü bu aside su eklenmesi durumunda su çok hızlı bir şekilde kaynar ve yüzeyde kabarcıklar şeklinde görünür. Bu madde kimya endüstrisinde çok fazla üretilmekte ve kullanılmaktadır.
3. Çamaşır suyu ile tuz ruhu karıştırılarak kullanılmamalıdır. Neden?
- Cevap: Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkar, bu gazında solunum yollarında hasara yol açtığı belirtildi. Havasız, küçük ve kapalı ortamlardaki süre arttıkça klor gazının solunum yollarına daha fazla zarar verir.
4. pH’si 12 olan ev temizlik malzemesini kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
- Cevap: pH, bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. pH’si 12 olan ev temizlik malzemesini kullanırken elimize, yüzümüze, gözümüze değdirmemeye dikkat etmemiz gerekiyor.
5. Mide ekşimelerinde ve yanmalarında doktor önerisi ile antiasit ilaçlar kullanılabilir. Bu tür ilaçların içeriğinde hangi tür maddeler olmasını beklersiniz? Neden?
- Cevap:
6. Mutfak gereçlerinde oluşan kireci gidermek için hangi evsel kimyasalları kullanabiliriz?
- Cevap: Kireç Çözücü Hidroklorik-korozyon önleyicileri, inhibitör, indikatör ve kazan koruyucu ürünlerinden oluşan evsel kimyasalları kullanabiliriz.
7. Asit yağmuru nasıl oluşur?
- Cevap: Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen isimdir. Atmosfere yayılan kükürt dioksit azot dioksit ve karbondioksit gazlarının kimyasal dönüşümlerden geçtikten sonra bulutlardaki su damlacıkları tarafından emilmesi ile oluşur. Daha sonra bu damlacıklar yeryüzüne yağmur, kar gibi yollarla düşerler. Bu toprağın asitlik miktarını arttırır ve tatlı su kaynaklarının kimyasal dengesini bozar.
B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olarak düşündükleriniz için “D”, yanlış olarak düşündükleriniz için “Y” harfini yay ayraç içine yazınız. Yanlış olarak düşündüğünüz ifadenin doğrusunu verilen boşluğa yazınız.
(D) 1. Deterjan, tuz ruhu gibi temizlik malzemeleri tahrişe neden olur.
(D) 2. Kola gibi asitli içeceklerde fosforik asit vardır.
(Y) 3. Lavabo açıcılarda hidroklorik asit vardır. (Sodyum hidroksit ya da sülfürik asit vardır.)
(Y) 4. Amonyak gazı suda çözündüğünde asit özellik gösterir. (Baz özellik gösterir.)
(Y) 5. Asitler çelik kaplarda saklanabilir. (Asitler çelik ile tepkimeye girip çeliği aşındırdığı için bu kaplarda saklanamaz.)
(D) 6. Tuz ruhu ile çamaşır suyu karıştırılarak kullanılmamalıdır.
(D) 7. Atmosfere salınan kükürt dioksit ve azot dioksit gazları asit yağmuruna neden olur.
C. Aşağıdaki ifadelerde verilen boşlukları kavramlardan uygun olanı ile doldurunuz
yetişkin, etiket, su, güvenlik sembolü, çocuk, asit, asidik, ambalaj
- Cevap:
1. Asitleri sulandırırken (seyreltme yapılırken) asit üzerine su dökülmez.
2. Asit ve bazların bulunduğu kaplar üzerinde, ürünü tanıtan etiket ve güvenlik sembolü bulunmalıdır.
3. Ev temizlik malzemeleri kendi ambalaj dışındaki kaplara konulmamalıdır.
4. Ev temizlik malzemeleri çocuk ulaşamayacağı yerde saklanmalıdır.
10. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.