Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40

Okuduğunuz ilk metin Türk edebiyatının kendine özgü üslubu ile tanınan önemli sanatçılarından Yahya Kemal Beyatlı’ya, diğer metin ise Servetifünun edebiyatının önde gelen sanatçılarından Mehmet Rauf’a aittir. Bu metinlerden Mehlika Sultan manzum; Bahar Yağmuru ise mensur anlatıma örnektir. Türk edebiyatında düzyazıdan farklı özellikler içeren manzum, şiir biçiminde düzenlenmiş anlatımlardır. Okuduğunuz metin de Mehlika Sultan’a âşık yedi genci ve onların yolculuklarını şiir biçiminde anlattığı için bir manzum anlatım örneğidir. Bu anlatımlar, şiir biçiminde düzenlenmiş olmasına rağmen şiir kadar duygu yoğunluğu taşımaz. Türk edebiyatında hikâye, tiyatro, masal gibi türlerin manzum anlatımlı örnekleri vardır. TDK’nin Türkçe Sözlük’ünde mensur, düzyazı; mensur şiir ise şiir yönü ağır basan düzyazı, şiirce olarak tanımlanmıştır. Okuduğunuz Bahar Yağmuru adlı metin de düzyazı biçiminde yazılmasına rağmen ses akışını kolaylaştıracak sanatsal ifadeler, ses ve kelime tekrarları vb. olduğu için mensur şiir türüne örnektir. Türk edebiyatında bu anlatımı ilk defa, Batı edebiyatından etkilenerek düzyazı ile şiir söyleyen Halit Ziya Uşaklıgil (Servetifünun Dönemi) kullanmıştır. Edebiyatın birçok türünde eser veren Halit Ziya Uşaklıgil, mensur şiir türündeki yazılarını Mensur Şiirler adlı küçük bir kitapta toplamıştır. Halit Ziya Uşaklıgil’in dışında Mehmet Rauf, Yakup Kadri Kara- osmanoğlu gibi sanatçılar mensur anlatım türünde eser vermişlerdir.

1. Okuduğunuz metinlerden alınan “Bu hazin yolcuların en küçüğü / Bir zaman baktı o vîran kuyuya.” ve “Fakat sonra bir gün, hınçlı yağmurlardan sonra yine bir gün bu ağaçlar, çiçeklenir.” ifadelerinde altı çizili kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

2. Hikâye, roman gibi anlatımların yapısında olay, yer, zaman ve kişi unsurları vardır. Bu unsurlar okuduğunuz metinlerin hangisinde vardır? Bu bölümleri metin üzerinde gösteriniz.

  • Cevap:

3. Okuduğunuz Mehlika Sultan adlı metinde masalsı ögelerin (Kaf dağı gibi) bulunması metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap:

4. Mehlika Sultan adlı metin düzyazı biçiminde yazılsa olayların anlatımında bir değişiklik olur muydu? Düşüncelerinizi nedenleriyle paylaşınız.

  • Cevap:

5. Bahar Yağmuru adlı metinde yazar “… benim zavallı ruhumun baharı gelmiyor” ifadesiyle ne anlatmak istiyor? Yazar ruhunun baharıyla tabiattaki bahar arasında nasıl bir ilişki kurmuştur?

  • Cevap:

6. Bahar Yağmuru adlı metinde ses tekrarları ve mecazlı ifadelere örnekler bulunuz. Bu ifadelerin metnin anlatımına katkısını belirtiniz.

  • Cevap:

7. Okuduğunuz metinlerin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!