Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36

1. Yazı yazmak sizce bir ihtiyaç mıdır? Düşüncelerinizi nedenleriyle birlikte sözlü olarak sınıfta paylaşınız.

  • Cevap:

2. Çevrenizdeki insanlara bir kitabı okumayı, bir filmi veya tiyatro oyununu seyretmeyi tavsiye ettiniz mi? Sizi bu eserleri çevrenizdekilere tavsiye etmeye yönelten sebepler nelerdir?

  • Cevap:

METİN HAKKINDA

Metin, çok farklı düzeylerde, dille iletişimde bulunmak amacıyla oluşturulan anlatma ve anlaşma aracıdır. Cümle, yalnız başına eksiksiz bir anlaşmayı sağladığı zaman kullanıldığı bağlamda metin değerindedir. Ancak bir cümle ile herhangi bir konuda soruya gerek duyulmadan ve şüpheye yer bırakmadan anlaşma sağlanamaz. Öyleyse metin cümlelerden oluşan, daha yerinde bir söyleyişle, cümlelerle örülen bir anlatma ve anlaşma aracıdır. Sesten paragrafa uzanan çizgide her dil birliği metnin oluşmasına hizmet eder. Amaç dille anlatma ve anlaşmadır. Anlatma ve anlaşmanın amacı, konusu, kullanılan iletişim kanalı; metnin türünü, boyutunu, anlatım biçimini ve dil özelliklerini belirler. Bilimsel, felsefî, edebî metinlerle günlük hayatın akışını düzenleyen metinler birbirlerinden farklıdır. Hedef alınan okuyucu kitlesi de metnin yapısı ve anlatımı üzerinde etkili olur. Böyle bir açıklamadan sonra cümlelerin, dilbilimin sınırları içinde kaldığı; metnin ise anlatma aracı olarak daha çok anlambilimle ilişkili olduğu söylenebilir. Ama metin şüphesiz bir iletişim aracıdır. Bu araç dil malzemesi ile örülür, dokunur veya sağlam biçimde kurulur. Zaten sözlük anlamlarında da bu hususlar bulunmaktadır. Metin, Arapçada sağlam ve dayanıklı anlamına gelen bir kökten türetilmiştir. Fransızcada ve diğer birçok batı dillerinde ise dokumak (örülmek) anlamına gelen “texte” kelimesiyle karşılanmaktadır. Türkçede kullanılan tekstil kelimesi bu hususu açıkça ortaya koyar. Bunun için metin kelimesi dille gerçekleştirilmiş sağlam ve anlamlı örgüyü düşündürmektedir.

KELİME ÇALIŞMASI
anlambilim : Dili anlam açısından inceleyen bilim dalı, semantik. dilbilim : Dillerin yapısını, gelişmesini, dünyada yayılma- bağlam : Bir dil birimini çevreleyen, ondan önce veya sonrasını ve aralarındaki ilişkileri ses, biçim, anlam ve gelen, birçok durumda söz konusu birimi etkileyen, cümle bilgisi bakımından genel veya karşılaştır onun anlamını, değerini belirleyen birim veya malı olarak inceleyen bilim, filoloji. birimler bütünü. indirgemek : Daha kolay ve yalın duruma getirmek.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

1 Yorum

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!