9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32
Aşağıdaki 8-13. soruları harfler ile gösterilen parçaları okuyarak cevaplayınız. Cevaplarınızı soruların yanında verilen harflerden birini veya birkaçını kodlayarak veriniz.
- Cevap:
A Dil toplumsal bir kurumdur. Oluşumu, gelişimi ve değişimi kendi kural ve yasalarıyla birlikte, toplumun koşullarına da bağlıdır. Kimi dilbilimcilerin, “ilkel dil yoktur, ilkel toplum vardır.” sözü bu gerçeği anlatır. Dilin gelişimi yalnızca kendi yapısına bağlı değil, toplumsal koşullara da bağlıdır. Toplumdaki gelişmeler dile yansır. Örneğin, “bilgisayar” sözcüğünün üretilmesi için toplumun önce bu aracı bulması gerekir. Ancak dil toplumsal, söz bireyseldir. Söz dediğimiz etkinlikte kişisel özelliklerin payı büyüktür. Toplumun bize sunduğu dili herkesin kullanma becerisi farklıdır.
B Dil, bir anda düşünemeyeceğimiz kadar çok yönlü, değişik açılardan bakınca başka başka nitelikleri beliren, kimi sırlarını bugün de çözemediğimiz büyülü bir varlıktır. O gerek insan gerek toplum gerekse insan ve toplumdan ayrı düşünülemeyecek olan bilim, sanat, teknik gibi bütün alanlarla ilgili bulunan, aynı zamanda onları oluşturan bir kurumdur. İnsan açısından bakınca, insanın dünyadaki yerini ve değerini belirleyen odur. Konuşma yeteneği, dolayısıyla dil, insanı insan yapan niteliklerin başında gelir. Onun duygularını, düşüncelerini, isteklerini bütün incelikleriyle açığa vurmasına, yaşamını sürdürebilmesine olanak sağlar.
C Dilleri dil yapanlar, birtakım alaylı hattâ âlim dilciler değil, milletlerdir; milletlerin, dile bir güzellik ve bir güzel ses vermek için yaratılmış, kadın, erkek, adsız evlâdlarıdır. Bir de milletlerin dillerini seven, anlayan ve ilâhî bir güzellikle kullanan, büyük şâirlerdir. Esâsen bir millet için büyük şâir demek, milletinin dilindeki güzel sesi duyan ve duyuran insan demektir. Bunun bizde de Batı ülkelerinde de unutulmaz örnekleri, örnek şâirler ve nesircileri vardır. Böyle şâirler için cümlelerle mısrâlar bir mûsıkîparçası; kelimelerle heceler, birer nağme ve birer notadır. Yine böyle şâirler için, dillerinin güzel kelimeleri, asırlarca duymuş, düşünmüş ve söylemiş ataların dillerinde işlenmiş, hem ses hem mânâ bakımından nice güzellikler kazanmış birer târihî, mücevher kelimedir; öylesine parlak ve kıymetli varlıklardır.
8. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangileri “Toplumların gelişimi dillerine yansır.” cümlesinde savunulan görüşle aynı doğrultudadır? ()
9. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde ünsüz yumuşamasına örnek vardır? ()
10. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde dilin tanımı verilmiştir? ()
11. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde dilin kimler tarafından ve nasıl geliştirilebileceği ile ilgili bilgi verilmiştir? ()
12. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde dilin diğer bilimlerle ilişkisi olduğundan söz edilmiştir? ()
13. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde düşünceyi geliştirme yollarından hem “örnekleme” hem “karşılaştırma” söz konusudur? ()
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.