9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 306 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 306
Duygu ve düşüncelerimizi dile getirmek, insanlara kendimizi anlatmak, özel ya da resmî bir kuruma başvuru yapmak, bir dileği belirtmek ya da bir işi yaptırmak amacıyla kullandığımız ifadeler; doğru ve etkileyici oldukları oranda amaca ulaşmakta bize yardımcı olur. Osman GÜNDÜZ ve Tacettin ŞİMŞEK’in Uygulamalı Yazma Eğitimi adlı kitabından alınan aşağıdaki metni okuyarak bu konu ile ilgili düşüncelerinizi sınıfta paylaşınız.
- Cevap:
Eskiden köyün birinde, çok bilge bir çiftçi yaşarmış. Babadan kalma tarlayı eker biçer evinin geçimini sağlarmış. Bu çiftçinin oğulları kızları varmış. İyiymişler, hoşmuşlar ama biraz tembelmişler. Babaları, anaları tarlada çalışırken bunlar kenar köşe kaçarmışlar. Her insan gibi, çiftçi de bir gün ihtiyarlamış. İyice yaşlandığında da hastalanıp yatağa düşmüş. Artık ölüm döşeğinde olduğunu hisseden çiftçi, çocuklarını başına toplamış ve güçlükle konuşmaya başlamış: ‘Sevgili yavrularım,’ demiş, ‘şimdi söyleyeceklerime iyi kulak verin. Artık yaşlandım ve çok hastayım. Biliyorsunuz ki yakında öleceğim.’ Çiftçinin çocukları hiç beklemedikleri bu sözler karşısında şaşırmışlar. Aman babacığım!’ demişler bir ağızdan, ‘Allah gecinden versin.’ Çiftçi sözlerine devam etmiş: ‘Yok yok,’ demiş, ‘bu hastalık beni sağ bırakmaz artık. Ölmeden önce size önemli bir sır vereceğim. Aklınızda iyi tutun haa, unutmayın, dere kenarındaki tarlamızda altın var. Toprağı iyi kazarsanız altını bulursunuz.’ Çiftçi bu sözleri söyledikten üç gün sonra ölmüş. Babalarını mezara koyan çocuklar, tarladaki altınları aramaya koyulmuşlar. Tarlanın altını üstüne getirmişler ama tek bir altın bile bulamamışlar. Burunlarından soluyor, kendilerini boşu boşuna çalıştıran babalarına kızıyorlarmış. Tarlayı bu kadar kazdıktan sonra, ona buğday ekmekten başka çarelerinin olmadığını düşünmüşler. Bilenler bilir ki, toprak ne kadar çok alt üst edilip yoğrulursa verim de o kadar çok olur. Çocuklar, bilmeden işte bunu yapmışlar. Ektikleri tarlayı hasat ettiklerinde herkesten çok buğday elde etmişler. Babalarının ‘Tarlada altın var,’ sözünün ne anlama geldiğini de işte o zaman anlamışlar.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 306 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.