Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 304

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 304 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 304

Okuduğunuz metinler birer dilekçe örneğidir. Bu metinlerde; bir sorun ortaya konmuş, bir istek dile getirilmiştir. Dilekçeler, resmî veya özel bir kuruma bir isteği iletmek ya da bir durumu bildirmek amacıyla belirli bir plan doğrultusunda yazılan kısa ve öz yazılardır. Dilekçelerde okuduğunuz metinlerde de olduğu gibi makam adı, kişi ad ve soyadı, adres, tarih, imza, isteğin dile getirildiği bölümler vardır. İsteğin dile getirildiği bölümde kesin, açık, kısa ve net ifadeler kullanmaya; gereksiz kelimelere yer vermemeye dikkat edilir. İstek dile getirildikten sonra dilekçenin bu bölümü genellikle “arz ederim” şeklinde bitirilir. Dilekçelerde kâğıt düzeni de önemlidir. Dilekçeler beyaz bir A4 kâğıdına daktilo, bilgisayar veya okunaklı bir yazıyla yazılır. Kâğıdın üst ve alt boşlukları birbiriyle orantılı olmalı, metin kâğıdın ortasını doldurmalıdır. Metnin sonuna sağ alt tarafa tarih, onun altına imza ve en alta isim yazılır. Kâğıdın sol alt köşesinde adres ve iletişim bilgileri bulunur. İçinde bulunulan çağ düşünüldüğünde bu bilgilere e-posta adresi ve telefon numarasının eklenmesi de bir gerekliliktir. Dilekçeler, ilgili makama bizzat verilebildiği gibi belgegeçer, e-posta ya da posta ile taahhütlü olarak da gönderilebilir. Dilekçeye belge eklenecek ise bunların ne olduğu adresin altındaki satırda “Ek” başlığı adı altında numaralandırılarak belirtilir.

  • Cevap:

1. Okuduğunuz metinlerdeki dilekçelerde ele alınan konuları söyleyiniz.

  • Cevap:

2. Okuduğunuz metinlerde cümlelerin kısa oluşu, dilekçenin yazılış amacına uygun mudur? Açıklayınız.

  • Cevap:

3. Siz ya da aileniz III. metinde bahsedilen konuya benzer bir sorunla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız sorunu çözmek için nasıl bir yol izlediniz?

  • Cevap:

4. Metinler, kelimelerle yazılır. Kişi; duygu ve düşüncelerini kelimelerle ifade ettiğinden kelimeleri çok iyi tanımalı, iyi bir kelime hazinesine sahip olmalıdır. İnsanların bazı olayları duyması, bazı duyguları hissetmesi, sorunlar üzerine düşünmesi yetmez. Bunları başka insanlara da duyurabilmeli ve insanları bu konular üzerine düşündürebilmelidir. Bir kelimenin ayrı yerlerde, başka başka anlamlara gelebileceğini bilmelidir. Amaca uygun bir metin yazabilmek için kelime seçiminde özenli davranmalı, yazıya gereken niteliği vermek amacıyla bilinçli bir biçimde çalışmalıdır.
Yukarıdaki parçada bahsedilen, kelimelerin doğru kullanılması ve seçilmesi durumu bir dilekçe için ne kadar önemlidir? Okuduğunuz metinleri göz önünde bulundurarak düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap:

5. Okuduğunuz II. metinden alınan “Adres” bölümünde geçen noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyip bunları aşağıdaki şemada bulunan boşluklara yazınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 304 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!