9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 288 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 288
Okuduğunuz metin; Engin Çetinin, uluslararası bir dergide yayımlanan Çinceden Uygurcaya Çevrilen Metinlerde “Agtz”, “Köz” Ve “Yüz” Sözleri ile Kurulmuş Deyimler adlı bilimsel bir makalesidir. Yazar, Çinceden çevrilen Uygurca metinlerde görülen “agız, “köz” ve “yüz” kelimeleriyle kurulan deyimleri karşılaştırmalı olarak incelemiş, Uygurcada “agız”, “köz” ve “yüz” kelimelerinin yer aldığı deyimlerin Çincedeki durumlarını ele almış, çeviriler sırasında bir başka deyimin kullanılıp kullanılmadığını araştırmıştır. Bunu yaparken önce Uygurlardaki çeviri zaaliyetlerinden, deyimlerin öneminden söz etmiş; sonrasında söz konusu kelimelerle kurulan deyimleri tespit ederek karşılaştırmalı olarak incelemiş ve bir sonuca varmıştır. Okuduğunuz yazıda da olduğu gibi bilimsel makalelerde dil açık, yalın ve anlaşılır olmalıdır. Bilimsel makaleler, önceden belirlenmiş bir konuda yapılmış bilimsel ve özgün bir araştırmanın sonuçlarını tanımlayan bir çalışmanın; bir editörün veya hakemler kurulunun inceleme ve onayından geçtikten sonra bilim dünyasında tanınmış bir yayın organında basılmış yazılardır. Bu tip yazılarda önce bir iddia ortaya atılır, sonrasında o konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalar değerlendirilip soruna farklı bir bakış açısıyla yaklaşılır. Okuduğunuz metinde de çeviri metinlerden yola çıkılarak özellikle organ adları ile kurulan deyimlerin farklı kültürlerde, farklı coğrafyalarda benzer özellikler taşıdığı iddiası ortaya atılmıştır. Makale yazarı da kanıtlar sunarak iddialarını ispatlamış, tüm bilgileri tartışmış ve böylece bir sonuca ulaşmıştır. Araştırmacı; bilimsel bir makale yazarken konuyla ilgili önceki çalışmalardan yararlanabilir, göndermelerde bulunabilir. Ancak bunu yaparken alıntıların ve göndermelerin hangi kaynaklardan yapıldığını mutlaka yazının içinde ve sonunda belirtmeye özen göstermelidir. Ayrıca bilimsel makalelerde fotoğraf, grafik, tablo, poster vb. materyalleri kullanmak makaleyi somut ve anlaşılır hâle getirir. Bilimsel yazılar farklı yerlerde yayımlanabilir ama önemli olan, bu tip yazıların (özellikle bilimsel makalelerin) nerde yayımlandığıdır. Bir makale ne kadar iyi olursa olsun yayımlandığı dergi belirli standartları taşımıyorsa o makalenin geçerliliği de olmayacaktır.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 288 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.