9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 236 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236
1. Okuduğunuz metinden alınan “Behçet Necati için düşlerimi fazla yormuyordum.”, ve “Konuştuklarımız incir çekirdeğini doldurmaz birtakım gevezeliklerdi.” cümlelerinde altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.
- Cevap:
2. Okuduğunuz metne göre yazar, Behçet Necatigil ile ne zaman, nasıl bir ortamda karşılaşmıştır?
- Cevap:
3. Okuduğunuz metinde yazarın Behçet Necatigil’i “içimizden biri” olarak görmesinin nedeni ne olabilir? Metinden örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap:
4. Yazarın, Behçet Necatigil’i tanımadan önceki düşünceleri ile tanıdıktan sonraki düşünceleri arasında bir değişiklik olmuş mudur? Metinden hareketle açıklayınız.
- Cevap:
5. Okuduğunuz metnin yazılış amacını söyleyiniz.
- Cevap:
6. Metinde anlatılanlardan hareketle metnin konusunu belirleyiniz.
- Cevap:
7. Metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını tespit ediniz. Bu kullanımların dil ve anlatıma olan katkısını açıklayınız.
- Cevap:
8. Okuduğunuz metinden bilgi ve yorum içeren cümle örnekleri bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.
- Cevap:
9. Okuduğunuz metni hatıra yapan özellikleri söyleyiniz.
- Cevap:
10. Fiilimsiler, fiil kök ya da gövdelerine birtakım ekler getirilerek oluşturulan, olumsuzu yapılabilen ancak bir fiil gibi çekimlenemeyen; cümlede isim, sıfat veya zarf görevinde bulunan kelimelerdir. Okuduğunuz metinden alınan “Behçet Necatigil’i bir zamanlar bu şiirdeki gibi, aslanları görmek için parka giden bir insan olarak, düşünürdüm.” cümlesinde altı çizili kelimeler birer fiilimsidir. Siz de okuduğunuz metinden fiilimsi örnekleri bularak bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.
- Cevap:
11. Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili ek ve kelimelerin birleşik ya da ayrı yazılma nedenlerini söyleyiniz.
- Cevap:
> Behçet Necatigil’i bir zamanlar bu şiirdeki gibi, aslanları görmek için parka giden bir insan olarak, düşünürdüm.
> 1945’in sıcak mı sıcak yaz günlerinden birindeydik.
> Necatigil için çok şey yazılabilir.
> Dünyayı, insanları kendi içtenliği ile seyrediyordu.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 236 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.