Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 232 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232

Okuduğunuz metin, Cumhuriyet Dönemi sanatçılarından Yusuf Ziya Ortaç’ın Bizim Yokuş adlı eserinden alınmıştır. Metinde Malûmat adlı derginin yazarın şiirlerini yayımlamak istemesi, sanatçının diğer edebiyatçılarla olan ilgisi ve itibarının artıp para kazanmaya başlaması ile ilgili anılara yer verilmiştir. Okuru hemen sarıveren samimi dili metnin dikkat çeken özelliklerindendir. Hatıra (Anı); bilim, sanat, politika gibi alanlarda ünlenmiş kişilerin başlarından geçen önemli olayları ya da yaşadıkları dönemin önemli olduğunu düşündükleri özelliklerini kendi gözlem ve bilgilerine dayanarak anlattıkları edebî türdür. Ünlü kişilerin yaşadıklarını gelecek kuşaklara aktarma isteği bu türün doğmasına sebep olmuştur. Hatıralar; yaşamın tamamını içine alabileceği gibi bir dönemini, bir bölümünü ya da bir zaman dilimini kapsayabilir. Hatıra yazarları; doğru olanı dile getirebilmek kaygısı ile kaleme aldığı dönemlerle ilgili çeşitli belge, mektup, günlük, dergi, gazete gibi kaynaklardan faydalanabilir. Bu türde açık, sade, anlaşılır, canlı bir üslup tercih edilir. Hatıra yazarının, anlattıklarının inandırıcı olması açısından objektif olması beklenir.

1. Okuduğunuz metinde geçen “Şimdi en kabadayı yazı parası ile öylesine bir lokantada böylesine üç kap yemek zor yenir biraz!” cümlesinde altı çizili kelimenin anlamını kullanıldığı cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

2. Metinden yola çıkarak yazarın hangi kişilik özelliklerine ulaşabilirsiniz? Metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap:

3. Metinde kullanılan anlatım biçimleri ile düşünceyi geliştirme yollarını söyleyiniz.

  • Cevap:

4. Metnin dil ve anlatım özellikleri ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap:

5. Okuduğunuz metinde geçen “Malûmatdı” kelimesi günümüzde “Malûmat’tı” şeklinde kullanılmaktadır. Bu değişiklik size “dil” ile ilgili neler düşündürmektedir?

  • Cevap:

6. “Anıyı sıkıcı bir anlatımdan, yüzde yüz nesnellikten ve belgesel bir görünümden kurtarmak için araya yeri geldikçe izlenime dayalı yorumlar da katılabilir.” Okuduğunuz metinde bu bilgiyi örnekleyen cümleleri söyleyiniz.

  • Cevap:

7. Metinden hareketle o dönemin sosyal ve kültürel yaşamıyla ilgili çıkarımlarınızı söyleyiniz.

  • Cevap:

8. Fiil; bir iş, oluş, hareket, durum bildiren, kişi ve zaman kavramı taşıyan kelime türleridir. Okuduğunuz metinde geçen “Ertesi akşam uğradım” ve “Her manzumem için bir mecidiye veriyordu Malûmat…” cümlelerinde altı çizili kelimeler birer fiildir. Siz de metinden fiillere örnekler bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.

  • Cevap:

9. Aşağıda birkaç noktalama işaretinin kullanım amacı açıklanmıştır. Açıklanan bu kullanım amaçlarına uygun, metinden örnek cümleler bulunuz. Bulduğunuz cümleleri boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

Virgül: Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konur.

  • Cevap:

İki nokta: Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlenin sonuna konur.

  • Cevap:

Üç nokta: Sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun hayal dünyasına bırakıldığını göstermek veya ifadeye güç katmak için konur.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 232 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

1 Yorum

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!