Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 161 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161

1. Edebî metinlerde tabiatın “ana” olarak görülmesiyle ilgili düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap:

2. Edebî türde bir eser yazmak isteseniz doğadan ne ölçüde, nasıl yararlanırsınız? Düşüncelerinizi sözlü olarak paylaşınız.

  • Cevap:

Eserin başkahramanı Tolgonay; her zaman olduğu gibi Toprak Anaya gelir, toprakla bir insanla konuşurmuş gibi sohbet eder ve sırrım artık açıklamak istediğini ona söyleyip onunla dertleşir. Toprak Ana da bu konuda Tolgonay ile aynı fikirdedir. Toprakla iç içe büyüyen Tolgonay geçmişe döner. Yaşadığı acı tatlı bütün olayları bir bir hatırlar. Önce eşi Suvankul ile tanışmalarını, birbirlerini sevip evlenmelerini, çok zor koşullarda büyük mücadeleler vererek ev almalarını; Kasım, Maysalbek ve Caynak adlı çocuklarının doğumuyla bir aile olmalarını anlatır.
Suvankul azimli, yenilikçi, çalışkan biridir. Tarlada ekip başı olarak görev yapmaktadır. Şehre gider ve şehirden bir traktörle döner. Eşi gibi çalışkan ve güçlü olan Tolgonay, eşinin bu hâlleriyle gurur duyar. Kasım da büyüyünce hasat işi ile uğraşır. Kendisi biçerdöver kullanmakta ustalaşmıştır. Maysalbek, öğrenimine şehirde devam edip öğretmen olmak ister. Caynak ise evin en küçüğüdür. Kolhozda gençlik kolu başkanı olarak çalışır. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra Kasım, Aliman adında çok zeki, çalışkan ve güzel bir kızla evlenir. Her şey çok güzel giderken savaş çıkar. Herkes büyük bir üzüntüye kapılır. Savaşın çıkması üzerine başta Kasım olmak üzere bütün köylüler hasadı bir an önce kaldırmak için gayretle çalışır. Yavaş yavaş savaş için köylerden askerler de çağrılmaya başlanır. Tolgonay önce oğlu Kasımı, sonra eşi Suvan- kulu askere gönderir. Erkekler birer birer savaşa gidince toprak işini ve çevreyi en iyi bilen kişi olarak işlerin sorumluluğu Tolgonaya verilir. Tolgonay hasat işlerini Alimanın da yardımıyla büyük bir gayret göstererek halleder. Köyde çok az erkek kaldığı için hasat işini kadınlar ve çocuklar devralır. Açlık kapıya dayanmıştır. Ancak herkes, cephedeki askerler için var gücüyle çalışır. Tolgonay’a Maysalbek’ten bir telgraf gelir. Telgrafta kendisinin de askere gideceğini, onları görmek istediğini yazar ve tren istasyonuna çağırır. Aliman ve Tolgonay, zor da olsa Maysalbek’i görürler. Cepheye gitme sırası en küçük oğul Caynaka gelir. Caynak, kimseye haber vermeden askere gider. Bir süre sonra Tolgonay, oğlu Kasım ile Suvankulun acı haberini alır.

Aşağıda Tolgonay’ın “savaş” konusunda Toprak Ana ile olan dertleşmesinin yer aldığı bir bölüm okuyacaksınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!