9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159
Dünya edebiyatında roman türünün yetkin örnekleri XIX. yüzyılda verilmeye başlanmıştır. Bu yüzyıldan başlayarak toplumlarm sosyo-ekonomik koşulları, yaşamla mücadele, insan-doğa ilişkileri vb. konular romanda önemli bir yer edinmiştir. Dünya edebiyatında Balzac (Balzak), Dostoyevski (Dostoyevski), Stendhal, Tolstoy (Tolstoy), Flaubert (Flouber), Dickens (Dikıns) roman türünde önemli eserler vermiş sanatçılardandır.
- Cevap:
1. Okuduğunuz metinde geçen “Komşular sus pus oldular.” ve “Kocasını seyrederken gözleri parlamıştı.” cümlelerindeki altı çizili kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.
- Cevap:
2. Metne göre Kino’nun inciyi bulması kasaba halkı üzerinde nasıl bir etki uyandırır?
- Cevap:
3. Kino’nun inciyle ilgili hayalleri nelerdir? Bunları anlattığı sırada Juana’nın kocasına ve onun anlattıklarına karşı tavrı nasıldır?
- Cevap:
4. Komşuların, Kino’nun anlattıklarını dinlerken bu konuşmanın bir tarihin başlangıcı olduğunu düşünmelerinin nedeni nedir?
- Cevap:
5. Ailenin şarkısının Kino ve Juana için anlamı nedir? Bu şarkının inciyi bulmadan önce ve bulduktan sonra yaşananların ifadesinde nasıl bir etkisi olmuştur?
- Cevap:
6. Kino’nun, bulduğu incinin yüzeyinde önce hayallerini sonra yaşadıklarını görmesinin nedeni nedir?
- Cevap:
7. Kino’nun, hayallerine kavuşmasının aracı olarak gördüğü inciden vazgeçmesinin nedeni nedir? Kino’nun yerinde siz olsaydınız nasıl bir yol izlerdiniz?
- Cevap:
8. “İncinin ezgisi bir fısıltı halini aldı, sonra da duyulmaz oldu” ifadesini metnin tamamını göz önünde bulundurarak yorumlayınız.
- Cevap:
9. Okuduğunuz metinde hangi evrensel temanın işlendiğini söyleyiniz.
- Cevap:
10. “Kendisi bembeyaz yeni elbiseler giymişti. Elinde yepyeni bir şapka tutuyordu. Bu defaki hasır değil kaliteli bir fötrdü” cümlelerinde altı çizili kelimeler, sıfattır. Sıfatlar varlıkları niteleyen veya belirten kelime türleridir. Siz de okuduğunuz metinden sıfatlara örnekler bularak bunların altlarını çiziniz.
- Cevap:
11. Okuduğunuz metinden alınan “çıkıvermişti, birdenbire, ayakkabı” kelimelerinin bitişik yazılma gerekçelerini söyleyiniz. Siz de okuduğunuz metinden bu gerekçelere örnek olabilecek kelimeler bulunuz.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.