9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 152 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152
Muazzezin Ali’ye verileceğini duyan Kabadayı Şakir bir plan yapar ve kasabada yapılan bir düğünde havaya ateş açma bahanesiyle Bakkal Ali’yi öldürür. Şakir, Muazzez’i elde etmeyi kafasına koymuştur. Yusuf Muazzez’i de alarak bir köye kaçar ve onunla nikahlanır. Kaymakam, Yusuf’a güvenmektedir. Onlara destek olur ve onları alıp tekrar konağa getirir. Mutlu mesut süren bir yaşam Kaymakamın ölmesi ile son bulur. O günden sonra sıkıntılar başlar. Şahinde ve Şakir, çirkin bir plan yaparlar. Yeni kaymakamı ikna ederek Yusuf’u gezici köy tahsildarlığına verdirirler. Yusuf evden uzaktadır. Üvey anne ve Kabadayı Şakir, Yusuf’un evini eğlence mekânına çevirirler ve Muazzez de istemediği hâlde kendini bu olayların içinde bulur. Olayı haber alan Yusuf köye döner. Evde onları uygunsuz bir hâlde bulur. O sırada elindeki kırbaçla lambayı kırdığı için oda karanlık olur. Silahını çeker ve sesler kesilinceye kadar odaya rastgele ateş eder. Muazzez’i de alıp kasabadan uzaklaşırken Muazzez’in yaralı olduğunu fark eder. Karısı bir süre sonra ölür. Karısını olduğu yere gömen Yusuf matemini içine gömerek atını ileriye, dağlara doğru sürer.
- Cevap:
Okuduğunuz metin, Cumhuriyet Dönemi edebiyatının önde gelen sanatçılarından Sabahattin Ali’nin ilk romanıdır. Sanatçı, bu eserde Kuyucaklı Yusuf’un yaşadıklarından yola çıkarak köy ve kasaba yaşamını tüm canlılığıyla anlatmıştır. Metinde ayrıntılı ve güçlü betimlemeler kişilerin ruhsal durumunu yansıtmada etkili olmuştur. Toplumsal gerçekleri ele almasıyla tanınan sanatçı, okuduğunuz metinde de bir köyün sosyal yaşamındaki aksaklıkları açık ve yalın bir dille ortaya koymuştur. Roman, insanların başlarından geçen veya geçmesi mümkün olayları yer ve zaman bildirerek anlatan uzun metinlerdir. Romanın kurgusunu oluşturan unsurlar; kişiler, yer, zaman ve olaylardır. Roman, kişilerin başından geçen olayları anlamak ve anlatmak ihtiyacından doğmuştur. İnsanın yaşayabileceği olaylar, karşılaşabileceği durumlar, sevinçler, üzüntüler, hayal kırıklıkları, tutkular vb. insan ve hayata dair akıllara gelebilecek her şey başlı başına bir romanın konusu olabilir. Bu anlamda roman, insan ve hayatın kendisidir. Ele aldıkları konulara göre sosyal roman, psikolojik roman, tarihî roman gibi türleri vardır. Türk edebiyatına Batıdan gelen roman türü Cumhuriyet Dönemi’nden sonra konu açısından ve teknik yönden çeşitlilik göstermiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşat Nuri Güntekin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Tarık Buğra, Adalet Ağaoğlu gibi isimler Türk romanının olgunlaşmasına katkı sağlamışlardır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 152 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.