9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147
13. Nasreddin Hoca fıkralarının dünya görüşü, felsefesi iyimserdir. Bu bir ferdin görüşü değil, Türk milletinin sezişleri ve olaylar karşısındaki tavrıdır. Hiç de kırıcı veya düşman edici değil, kaynaştırıcı, tatlıya bağlayıcıdır. Dine, devlete, geleneğe ve insan kişiliğine saygılıdır. Kibar ve incedir. Atılgan, alaycı ve sinsi değildir. Başa gelene katlanmayı, hile karşısında aldanmamayı, her şeyi fazla ciddiye almamayı, tatlı dilli, güler yüzlü olmayı telkin eder. Hocanın fıkralarından atasözleri gibi, bazı hikmetli sonuçlar da çıkmış ve bunlar dilden dile gezmiştir: “Parayı veren düdüğü çalar.” gibi. Bu fıkralardaki mizah, olayların tuhaflığına veya sözler arasındaki kaba cinaslara dayanmaz. Güldürü ögesi kelimelerde, olaylarda değil onlardan süzülen manada bulunur.
Bu parçada altı çizili ifade yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
A) Ye kürküm ye.
B) Yorgan gitti, kavga bitti.
C) Acemi bülbül bu kadar öter.
D) Bir koltuğa iki karpuz sığmaz.
E) Vermeye gönlü olmayan ipe un serer.
- Cevap:
14. (I) Son kitabımda okuyacağınız şiirleri gerçi sizler için tercüme ettim ama hiçbir zaman onları çocukca bulmadım. (II) Zaten sizi de küçük görmüyorum; güzel şeyleri siz de büyükler kadar anlar, büyükler kadar seversiniz. (III) Elbette yaşınız ilerledikçe bilginiz de artacaktır. (IV) Ama bu, bilginiz artıncaya kadar kötü şeyler, basit şeyler okuyacaksınız demek değil ki! (V) Bilginizin, anlayışınızın artabilmesi; zevkinizin incelebilmesi ancak büyük eserler, kıymetli eserler okumakla olur.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
- Cevap:
15. Bir araştırmanın değeri bilimsel olup olmayışı ile ölçülür. Araştırmanın bilimsel olması için içindeki bilgilerin doğruluğu, sonuçların doyurucu olması yanında onun iyi bir yöntemle yazılmış olması da gereklidir. Belirlenmiş bir araştırma konusu, daha önce o konuda veya o konuya yakın kitap ve makaleler gözden geçirilmeden ve gerekli notlar alınmadan işlene- mez. İncelenecek konu, araştırmacının kendi bilim dalı ile ilgili olduğundan konu üzerinde onun az çok ön bilgileri olmalıdır.
Buna göre, “manzume” konusu ile ilgili bilimsel bir araştırma hazırlayan kişilere ait olan aşağıdaki sözlerden hangisi yukarıda bilimsel araştırma için verilen bilgilerle çelişir?
A) Elimdeki Ahmet Kabaklıya ait Türk Edebiyatı adlı kaynağa göre 19. yüzyıla kadar manzume ve şiir kavramları kesin olarak birbirinden ayrılamamıştır.
B) Tevfik Fikret, Mehmet Âkif gibi sanatçıların verdikleri manzume örneklerini birinci kaynaktan alsam iyi olacak.
C) Manzume için TDK’nin verdiği tanımla diğer kitapların verdiği tanımlar, aldığım notlara göre birbirine çok yakın.
D) Şiir ile manzume arasındaki farkları ortaya koyan kaynaklar çok sınırlı olduğundan örnek metinlerden notlar almaya çalışıyorum.
E) Yahya Kemal’in Nazar adlı manzumesi ile ilgili kendi alanım olmasa da iyi bir tahlil yapacağıma inanıyorum.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 147 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.