9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134
1. Okuduğunuz metinden alınan “Bu aylar; gerçekten de sakat aylardır.” / “Güneş der ki, sözü kısa keserek” dizelerindeki altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.
- Cevap:
2. Okuduğunuz fablda anlatılanları vurgu ve tonlamanıza dikkat ederek özetleyiniz.
- Cevap:
3. Fabllarda bulunan varlıklar gerçek yaşamdaki insan tiplerini yansıtırlar. Okuduğunuz metindeki kahramanlar kimlerdir? Bu kahramanlar toplumdaki hangi tip insanları yansıtmaktadır?
- Cevap:
4. Aşağıda verilen fabl parçası ile okuduğunuz Güneşle Rüzgâr adlı metni kahramanlar ve kahramanların özellikleri yönünden karşılaştırınız.
- Cevap:
Bir tavus kanat değiştiriyormuş.
Alakarga toplamış döküntüleri Kendi üstüne takmış takıştırmış Ve gitmiş tavuslar arasına,
Salınıp caka satmaya.
Bir tavus işin farkına varınca Yanmış bizim alakarga:
5. Edebî metinlerde insan dışı varlıkları insan gibi düşünerek yansıtmaya ve bunları konuşturmaya hangi isimlerin verildiğini söyleyiniz.
- Cevap:
6. Okuduğunuz fablda giriş, gelişme, sonuç bölümleri nasıl düzenlenmiştir? Belirleyiniz.
- Cevap:
7. Okuduğunuz metnin sonunda yer alan “Zorun yapamadığını tatlılık yapar” ifadesinin atasözlerimiz arasında “Tatlı söz can azığı, acı söz baş kazığı.” “Tatlı söz dinletir, acı söz esnetir.” gibi karşılıkları vardır. Siz de bu konu ile ilgili bildiğiniz atasözlerinden örnek veriniz.
- Cevap:
8. La Fontaine’in “Bir masal iki parçanın bir araya gelmesiyle yapılır: Bu parçalardan biri masalın bedeni, öteki canıdır denebilir. Beden masalın kendisi, can ondan çıkan derstir” ifadesinde anlatılmak isteneni, okuduğunuz metinde gösteriniz.
- Cevap:
9. Aşağıdaki tabloya okuduğunuz metinden alınan bazı deyimler ve bazı deyim anlamları yerleştirilmiştir. Deyimlerin ve açıklamaların karşılarındaki boşlukları metnin bağlamından hareketle tamamlayınız.
- Cevap:
10. Okuduğunuz metinden alınan “Bakarsın bir güneş açılır, bir yağmur yağar” cümlesinde virgül, sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır. Siz de virgülün bu işlevine metinden bir örnek bularak aşağıdaki boşluğa yazınız.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.