9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128
Okuduğunuz metin, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Mehmet Âkif Ersoy’un Safahat adlı eserinden alınmıştır. Şairin kendi yaşamından izler taşıyan metin, şairin Seyfi Babanın hasta olduğunu duymasıyla başlar; onu ziyaret etmeye karar vermesi, bu amaçla yollara düşmesi ve yolda karşılaştığı olumsuzlukları gerçekçi bir bakış açısıyla vermesiyle devam eder. Nihayetinde Seyfi Babanın evine ulaşan şair; onunla sohbet eder, ona bakar ve yardım etmek ister ama cebinde parasının olmadığını fark eder. Böylece şair, metinde Seyfi Babanın ve kendisinin durumundan hareketle manzumenin yazıldığı dönemdeki insanların yaşadığı sefaleti ve yalnızlığı verir. Şair, Seyfi Baha’nın anlatımında betimlemelerden, öykülemelerden ve mizahtan yararlanarak döneme yönelik sosyal eleştiri yapar. Anlatımda dikkati çeken yönlerden biri de karşılıklı konuşmaların metinde yer almasıdır. Okuduğunuz metin öğretici bir manzume örneğidir. “Dizilmiş, düzenlenmiş” anlamına gelen manzum kelimesinden türeyen manzume; “manzum olarak yazılmış, edebî değer taşıyan eserler” için kullanılan bir terimdir. Seyfi Baha metninde, bir anlatıcı ile serim, düğüm, çözüm bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca olay, kişi, zaman, mekân unsurlarına da sahip olan metin, bu özellikleriyle bir manzum hikâyedir. Manzum hikâyelerde de okuduğunuz manzumede olduğu gibi genellikle öğretici konular işlenir. Türk edebiyatında manzum hikâyelerin ilk örnekleri Tanzimat Döneminde görülmekle birlikte başarılı örnekleri Servetifünun Döneminde Tevfik Fikret’le (Balıkçılar şiiri) verilmeye başlanmıştır. Yahya Kemal Beyatlı’nın Nazar; Mehmet Âkif Ersoy’un Küfe, Hasta Çocuk, Kocakarı ile Ömer gibi eserleri de manzum hikâye türünün önemli örnekleri arasında sayılabilir.
1. Okuduğunuz metinden alınan “Azıcık geldi bizim ihtiyarın benzine kan.” ve “Oturup kör gibi, nâmerde el açmak iyi mi?” dizelerinde altı çizili kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.
- Cevap:
2. Metinden hareketle Seyfi Baba ile ilgili hangi özelliklere ulaşılabilir?
- Cevap:
3. Okuduğunuz metinden alınan “Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası / Dostunun yüz karası; düşmanının maskarası!” dizeleriyle ilgili düşüncelerinizi belirtiniz.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.