9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117
Halk Hikâyesi: Halk topluluğu önünde, hikâyeci âşıklar tarafından söylenen, nesir ve nazım karışık hikâye çeşidi. Yazarları belli olmayan bu hikâyelerin çoğunun konusu Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre, Âşık Garip’te olduğu gibi sevgidir. Köroğlu gibi kahramanlık hikâyeleri de vardır. Halk hikâyelerinde mensur kısımlar taklitler ve jestlerle, manzum kısımlar ise saz çalarak söylenir. Bu hikâyelerde de olağanüstü olaylara çok yer verilmiştir. Halk hikâyesi, destan çağları geçtikten sonra, eski destanların yerini tutmuştu. Bugün ise, modern romanla tiyatro ve sinema halk hikâyesinin yerini almıştır.
Meddah: Medhedici, övücü. Taklitler yapıp hoş hikâyeler anlatarak halkı eğlendiren sanatçı. Türk halk zekâsının ve halkın hikâyeleri karikatürize ederek yaratıp anlatma yetisinin büyük sanatlarından biri olan meddahlık, yüzyıllar boyu yaşamış, Türk halkı arasında çok büyük ilgi görmüştür. Meddahlık için, tek adamlı tiyatro diyebiliriz. Meddah tiyatronun bütün şahıslarını varlığında birleştiren bir aktördür. Yüksekçe bir yerde oturarak, bir hikâyeyi başından sonuna kadar, her şahsı şivelerine göre konuşturarak anlatır. Perdesi, sahnesi, dekoru, elbiseleri, şahısları bulunmayan bu tiyatronun her şeyi meddah denilen o tek adamın zekâsına, bilgisine, söz söylemekteki başarısına bağlıdır. Meddahların çoğu şu klasikleşmiş beyitle hikâyelerine başlıyorlardı. Meddah; anlatacağı hikâyeye girmeden önce: “Haaak dostum Haak!” diyerek çoğunlukla şu beyti okur: Söyledikçe sergüzeşti verir bezme letafet Dinle imdi bende-i âcizden bir hoş hikâyet
Yukarıda meddahlık geleneği ve halk hikâyesi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu açıklamaları okuduktan sonra bu konuda hazırlanmış bir video izleyiniz.
- Cevap:
Okuduğunuz hikâyelerden (Forsa, Uzun Hikâye) birini değerlendiren bir konuşma yapınız. Konuşmalarınızda vurgu ve tonlamaya dikkat ediniz.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.