9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82
1. ‘Haritada Bir Nokta” hikâyesi Sait Faik ile özdeşleşen hikâyeler arasındadır. Hikâyenin konusundan hareketle yazarın şahsiyeti ve hikâyenin adı arasında nasıl bir bağ vardır? Gerekçelendirerek yazınız.
- Cevap: Hikâyede anlatılan genel anlamda güçlünün güçsüze karşı yaptığı haksızlıktır. Yazarın hikâyelerinin bir bölümü toplumdaki sınıf ayrılıkları, işveren-işçi ilişkileri, toplumun sefaletle boğuşan insanlara ilgisizliği, ekonomik sıkıntılar ve zengin-yoksul karşıtlığı üzerinedir. Çünkü haritada bir nokta ne kadar küçük ise bu hikâyedeki haksızlığa uğrayan kişi de o kadar küçüktür, anlamındadır.
2. Yazar, yazma eylemini haksızlıklara karşı bir tepki olarak ortaya koymuştur. Bu tepkinin haksızlıklar üzerinde etkili olup olmadığını gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Haksızlıklar birçok şeye sebep olduğu gibi yazmaya da sebeptir. Yazar, yazmaya yeteneği olduğu ve gücü yettiği için yazmıştır. Başka bir şey yapmaya gücü olsaydı şüphesiz onu da yapardı. Bazen elle müdahale etmekten daha güçlü bir kamuoyu oluşturur yazmak. Adalet duygusunun gelişmesinde etkili olmuştur.
3. Sait Faik bir haksızlık karşısında susmamak için yazmıştır. Sizce diğer yazarlar ve sanatçılar da benzer bir sebeple mi yazıyor ya da sanatlarını icra ediyor? Gerekçelendirerek yazınız.
- Cevap: Her yazarın ya da sanatçının haksızlıklar sebebiyle yazdığını ya da sanat yaptığını düşünmüyorum. Söyleyecek sözü olan herkes bir sanatla uğraşır.
4. a) Yazarın yerinde siz olsaydınız bu haksızlık karşısında nasıl bir yol izlerdiniz?
- Cevap: Ben olsaydım daha etkin bir yol izler ve adaleti sağlardım.
b) Sizi derinden etkileyen olumlu veya olumsuz bir durum karşısında tepkinizi nasıl ifade ediyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Olumlu bir olay yaşadığımda çok mutlu olurum, bu mutluluğu sonuna kadar yaşamaya çalışırım ve sevdiklerimle paylaşırım. Olumlu bir olay yaşadığımda ne zaman olumsuz bir durumla ya da olayla karşılacağım diye beklemeye başlarım. Olumsuz bir olay yaşadığımda soğukkanlı bir şekilde olayı savmaya ve soğutmaya çalışırım. Olumsuz bir olay yaşadığımda genellikle kendimi kaybederim. Olay çoğu zaman kontrolümden çıkar.
5. “Aklıma ara sıra esen yazı yazmak arzusunu, arzusunu değil kötü huyunu, bu tek kötü huyu başarılar, şöhretler düşünmeden, “düşünürsem Allah canımı alsın!” düşüncesiyle yeniden bulabilirsem kalemsiz kağıtsız dağlara fırlayacak, balığa çıkacaktım.”
Yazar yazı yazmak arzusunu “kötü bir huy” olarak değerlenmektedir. Siz bu görüşe katılır mısınız? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Zaman zaman sanatçılar, yazdıklarından dolayı türlü sıkıntılar içine düşmüşlerdir ama yazmaktan geri durmamışlardır. Muhtemelen Sait Faik de bu sebeple yazma arzusunu “kötü huy” olarak nitelendirmiştir.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.