9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8
püsküllerle süslenmiş, ay biçiminde takılar taşırlar.
(…)
Süs merakı öylesine ileridir ki tören kılıkları içinde olmasalar bile erkekler her zaman yeni takılar uydururlar. Çoğunun başında çelenk vardır: tüylerle bezenmiş kürk şeritler, yine tüyler geçirilmiş hasır halkalar, ağaç bir çember üzerine takılmış jaguar dişinden bir dizi.. Bu güçlü kuvvetli, yapılı adamların kendilerini güzelleştirmek için erkekler evine girmek gerek. Her köşede kesen, birleştiren, oyan, yapıştıran insanlar görürsünüz; nehrin kabukluları parçalar hâline getirilir ve gerdanlık ya da dudak takıları oluşturmak üzere biley taşında iyice cilalanır; bambu ve tüylerden masalsı yapılar yükselir. İri yapılı adamlar bir tiyatro kostümcüsü titizliğiyle birbirlerini, doğrudan derilerine yapıştırdıkları ince tüylerle civciv kılığına sokarlar.
(Alınmıştır.)
Claude Levi-Strauss, Hüzünlü Dönenceler, YKY, s. 236.
1. Sanatın ve bilimin yöntemlerini karşılaştırdığınızda her ikisi için ortak olan yöntem nedir? Bu yöntemi gündelik yaşamınızda nasıl ve ne için kullanırsınız?
- Cevap: Bilim ve sanat için ortak olan yöntem gözlemdir. Olayların, olguların ve nesnelerin niteliklerini öğrenmek ve onları özenli bir biçimde incelemek için gözlem yapmaktır. Gündelik yaşamda her tür faaliyetimizde yaptığımız gözlemler bize yol gösterir. Örneğin bir dersin öğretmeninin hangi derse ilişkin hangi konu başlıkları üzerinde hassasiyetle durduğu bize sınavda muhtemel sorulara dair ipuçları verir ya da bir kişinin karakter özelliklerini gözlemlemek onun bizim arkadaşımız olup olamayacağı hakkında bilgi verir.
2. Sanatın ortaya çıkmasında insanlığa yararlı olma düşüncesi hangi aşamada görülmüş olabilir Gerekçeleriyle belirtiniz.
- Cevap: Çok eski dönemlerde bilim ve sanat henüz ayrılmamışken her tür sanatsal faaliyet ihtiyaçtan doğmuştur. Dolayısıyla bir yarar söz konusudur. Söz konusu dönemlerde mağara duvarlarına çizilen resimler, resim yapmak amacıyla değil yaşananları çizgi yoluyla canlandırarak av sırasında güç kazanmak içindir. Yani büyüsel amaçlar için sergilenen pratiklerdir.
3. Geçmişteki kültürlerin sanat anlayışlarını anlamak için neler yapılabileceğini 1 ve 2. metni de göz önünde bulundurarak cevaplayınız.
- Cevap: Geçmişin farklı kültürlerini ve sanatlarını anlamak için onların hangi amaçla ortaya çıktığını, oluşma amacını bilmeliyiz. O zaman ve mekân içinde meydana geliş amacını kavrarsak bugün geçmişi anlayabilmemiz ve değerlendirebilmemiz mümkündür.
4. Sizce sanat ve bilim, birbirinin karşıtı mı yoksa tamamlayıcısı mıdır? Niçin?
- Cevap: Bilim ve sanat birbirinin tamamlayıcısıdır. Bilimlerdeki gelişmeler sanat eserlerine yansır ya da sanatsal birtakım öngörüler ve sezgiler bilimlerin buluşlarına ilham olur. Örneğin Jules Ver- ne’nin Ay’a Yolculuk kitabı ya da bilim kurgu filmleri gibi.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.