9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 76 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 76
1. “Konuşurken elbet daha samimiyiz. Hem öyle, hem öyle değil. Yalan söylemek lazım geldiği zaman kaleme kâğıda sarılanlar olabilir.” cümlelerindeki ifadelere katılıp katılmadığınızı gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Katılıyorum. Çünkü insan konuşurken hesap yapmaz ve daha içten konuşur. Yalan söylemek için düşünüp plan yapmak gerekir. Katılmıyorum. Çünkü insan konuşma esnasında söylemek istediklerini çok net söyleyemeyebilir. Ancak yazınca düşünüp söylemek istediğini kurgulama fırsatı bularak kendini daha doğru ve net anlatabilir.
2. ‘ “Yazıdan evvel, sanırım, resim vardı. Yazı çok sonraları icat edilmiştir, diye bir şey söylemeyeceğim. Beni âlim sanırlar da alay ederler!” cümlelerinde yer alan altı çizili bölüm insanlığın yazıyı keşfetmeden önceki dönemini anlatmaktadır. Günümüz sosyal medyasında elektronik mesajlarda kullanılan emojilere yani tekrar resimlere gelinmesini/dönülmesini insanlığın geldiği nokta açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Bu bir ilerleme gibi görülmesine rağmen aslında bir gerilemedir. İnsanlığın yıllarca biriktirdiği bilgi ve hikmeti kaybetmesi yani derinliğini ve gerçekliğini yitirmesidir.
3. Hikâyede geçen “Düşünmek; yazı, düşünmekten doğdu.” ifadesi ile ünlü düşünür Descartes’in “Düşünüyorum öyleyse varım!” ifadesini göz önünde bulundurarak “yazmak” ve “var olmak” kavramları hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Yazmak, düşünmenin en üst düzeyidir. Düşünmenin ürüne dönüştüğü noktadır. Düşünmeyen insanın söyleyecek sözü olmayacağı gibi o, yazmak gibi bir ihtiyaç içinde de olmaz. Var olmak ise hayata karşı bir duruş sergileme ve bir yazar için en üst düzeyde var olma göstergesidir.
4. “Bir erkek tarafından yazılmış diye kabul ettiğim bu mektubu okuyan kadın, ne kadar şaşırmıştır? Bu şifreyi nasıl çözmeye çalışmıştır. Ah bu ilk mektup! Bir elime geçse… Onu ben de size göndermek isterdim. Sizde, ilk yazıyı okuyan kadının heyecanı, sevinci canlanır mıydı?” Sizce de ilk mektup bir erkekten kadına mı yazılmıştır? Gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Bu fikre katılmıyorum. Çünkü bu konuda hiçbir bilgi ve delil yoktur. Kadın ve mektup bir arada düşünülmeye layıktır. Onlar annemiz, eşimiz ve kardeşimizdir. Mektup yazabilecekleri gibi yazdırabilirler de… Bu fikre katılıyorum. Çünkü erkekler duygularını anlatırken çok zorlandıkları için erkekler tarafından yazılmış olabilir.
5. ‘Yalan söylemek için, birini aldatmak için, bir kötü fikri savunmak için kaleme sarılanlarımız oldu. Bak gör ki, şu insanoğlunun elinde kala kala, yine hep güzelleri kaldı. Onun için yazı yazmaktan korkmamalı. Kötüsü üç günlük, üç seneliktir. İyisi tarih olduğundan beri bize kalıyor. Kaybolan yalnız, sevgiliye yazılmış uydurulmuş ilk mektup… Merak ettiğim hep o ilk ve en güzel yazı” ifadelerinin sizde de merak ve yazma isteği uyandırıp uyandırmadığını gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Evet, uyandırıyor. Çünkü iyi yazılar hep yaşıyor. Hayır, uyandırmıyor. Çünkü kendimi yazmaya yeterli görmüyorum.
6. Bir konudaki duygu ve düşüncelerinizi yazılı mı, sözlü mü, görsel mi (emoji şeklinde) ifade etmeyi tercih edersiniz? Gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Yazılı Çünkü daha net ve açık bir metin oluşturarak kendimi çok iyi ifade edebilirim. Sözlü: Çünkü vurgu ve tonlamalarla kendimi çok daha iyi ifade ederim. Görsel: Çünkü daha kolay.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 76 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.