Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

Bir gün, sokakta sakat bir dilenci çocuk peyda oldu.
Hasta çocuk, onu görünce birdenbire dalgınlıktan uyandı; gözleri parlamaya, vücudu, yüzü garip bir heyecan ile titremeye başladı. Yerinden doğrulmak, küçük dilenciye doğru ilerlemek istedi. Beceremedi, yüz üstü, şiltesinin kenarına düştü. Fakat bu aciz, onun ümidini kırmıyor, istediğini mutlaka yapmak için başının azim ile işlediği görülüyordu. Nihayet, senelerden beri ilk defa gülümsedi ve söyledi:
— Çocuk.. Azıcık yanıma gel.. Bak sana neler vereceğim, diye, şiltesinin üstüne bırakılmış kırmızı erikleri gösteriyor, uzatıyordu.
Sesinde kandırıcı bir tatlılık vardı. Küçük dilenci durdu, yolunu çevirdi, sürüne sürüne ona yaklaşmaya başladı. (Hasta çocuk yanına çağırdığı dilenciyi döver.) Hasta çocuğun vücudu baştan başa av köpeği ürpermeleri içinde titriyor, gözlerinde kıvılcımlar yanıp sönüyordu:
Baba ile ana içerden gürültüyü işiterek koştular, dilenciyi güç belâ hasta çocuğun pençesinden kurtardılar.
Bu uğraşmanın onu son derece bitap düşürmüş olacağını zannediyorlardı. Fakat hayret! Bu kavga, hasta çocuk üzerinde âdeta bir mucize tesiri yapmıştı. Yüzünde hafif bir pembelik dalgalanıyor, gözleri gururla, sevinçle parlıyordu.
Hasta çocuk, nihayet kendinden daha bir düşkününü bulup ezmiş; insanlığının şerafet ve gururunu duymuş, yaşamanın tadını tatmıştı!..
(Düzenlenmiştir.)
Reşat Nuri Güntekin, Tanrı Misafiri, İnkılap Yayınları, İstanbul, 2017.

1. Hikâyedeki hasta çocuğun yıllarca konuşmaması, diğer çocuklarla ilgilenmemesi ve hastalığının geçmemesindeki temel etken nedir?

  • Cevap: Hasta çocuğun yıllarca konuşmaması, kimseyle ilgilenmemesi ve onca çabaya rağmen iyileşememesi etrafındaki insanların hastalığın sadece maddi etkilerini göz önünde bulundurmaları, psikolojik etkisini göz ardı etmeleriyle ilgilidir. Bu psikolojik etki sonucu çocuk kendisini değersiz, ihmal edilmiş ve diğer insanlardan eksik görmektedir. Ailesi zengin olduktan sonra ona tedavi imkânları sunmuş, onu hava değişimi için farklı ortamlara götürmüş, gezintilere çıkarmış, süslü elbiselerle onu teselli etmeye çalışmış ancak bunların hiçbiri işe yaramamıştır. Çünkü çocuğun aradığı asıl ilaç, bu maddi tedavi yöntemleri değil, ona kendisini değerli hissettirmekle içindeki boşluğu dolduracak insancıl bir yaklaşımdır.

2. Hasta çocuğun yanından ayırmadığı testi sizce neyi sembolize etmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hasta çocuğun etrafından görmek istediği ve onu ruhen doyuracak olan yakın ilginin sembolüdür. İnsanlara karşı kendisini kapatan hasta çocuğun içini açabildiği bir sırdaştır. Hastalığının sadece maddi boyutuyla ilgilenilmesine karşı çocuğun tepki gösterme biçimidir.

3. Hikâyede hasta çocuğun gurur duyarak yaşamanın tadına varması kendinden daha düşkün birini ezmesine bağlanmıştır. Yazarın yerinde siz olsaydınız hasta çocuk için nasıl bir eylem seçerdiniz?

  • Cevap: Yaşadığı olumsuz durumları başkasına yaşatmayacak, dilenci çocuğa karşı olumlu bir davranış sergileyecek şekilde hikâyeyi kurgulardım.

4. Hikâyedeki kişilere ve topluma ait aksaklıklara günümüzde hâlâ rastlanmasını nelere bağlıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Maddi ve manevi boyutlarıyla bir bütün olan insanın tek yönlü göz önünde bulundurulması. Bazen biyolojik bazen psikolojik boyutunun göz ardı edilmesi. Meslek kavramının yalnızca bir geçim aracı olarak görülmesi ve meslek etiğine gereken önemin verilmemesi. Maddi imkânlara sahip olmanın insanın bütün problemlerini çözebileceğine dair yanlış düşünce.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!