Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

Sabahleyin karşı karşıya gelince dişi söylemek istediği şeyleri gözleriyle anlatmak istedi. Tam bu sırada, üzerinde oturdukları söğütten sarı bir yaprak koptu, iki tarafa sallanarak aralarından geçti ve dişinin en manalı baktığı zamanda gözlerinin önünü kapattı.
Erkek bu bakışı göremedi.
Fakat her ikisi de sarı yaprağı gördüler.
Erkek ağzını açtı:
– Senden hiç ayrılmak istemiyorum…- demek üzereydi ki, buvvv diye soğuk bir rüzgar esti…
Dişi, erkeğin sözlerini işitemedi.
Fakat her ikisi soğuk rüzgarın sesini duydular.
Birbirlerinin gözlerine baktılar; artık yuva kurmak zamanının geçtiğini, sonbaharın geldiğini, ayrılacaklarını anladılar. İkisi de içini çekti.
Tepelerinden birçok kırlangıçlar geçti: Sıcak yerlere dönüyorlardı.
Ayrıldılar… Ve bir daha birbirlerini görmediler.
Fakat ikisi de küçük derenin kenarındaki söğüdü ve orada geçirdikleri güzel ilkbaharı ve yazı unutmadılar.
Ve ikisi de, böyle bir yaz geçirmemiş olan diğer kırlangıçlara tepeden baktılar… (Çünkü azlıkta kalanlar çok olanlara nedense tepeden bakarlar.)
(Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
Sabahattin Ali, Değirmen, YKY, İstanbul, 2004.

1. Hikâyenin başında yer alan tasvir cümleleri, hikâye boyunca yer alan mecazlı söyleyişler ve parantez içindeki açıklamalar hikâyenin üslubunu nasıl etkilemiştir? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Metni yorumlarken okuyucuyu yönlendirmekte ve okuyucunun, yazarın isteği dışında başka bir şey düşünmesini engellemektedir. Ayrıca akıcılık da kesintiye uğramaktadır. Hikâyenin tasvirle başlaması okuyucunun dikkatini çekmekte ve güzel bir bahar tablosu oluşturmakta. Bu durumun olumlu bir etki yarattığını düşünüyorum. Metni daha akıcı bir hâle getirmiştir. Kullanılan mecazlar metni daha etkili bir hâle getirmiştir.

2. Yazar “Kırlangıçlar” hikâyesinde, insanlara özgü aşk ve sevgi gibi duyguları kırlangıçlara atfederek anlatmış. Sembolik, buruk ve kavuşmanın olmadığı bir aşk kurgulamış.
Yazarın kırlangıçları tercih etmesinin üslubu üzerindeki etkisi nedir? Siz olsaydınız hangi canlıyı tercih ederdiniz? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Kırlangıçları seçmesinin özel bir sebebi yoktur. Ancak kırlangıçlar her yıl göç eden ve sıcak ülkelerde yaşayan bir kuş türüdür. Böceklerle beslenir ve genellikle eski yuvalarını kullanır. Başka bir canlıyı da seçebilirdi. Ben olsaydım “kuğuyu seçerdim. Çünkü onlar tek eşlidir. Üslubu üzerindeki etkisi olumlu olmuştur. Doğa tasvirleri ve küçücük vücutlarıyla büyük bir sevgi taşımaları okuyucuyu etkisi altına almıştır. Okuyucuda güzellik duygusu uyanmasını sağlamıştır. Ayrıca yazarın kullandığı sözcük kadrosu da ona göre şekillenmiştir.

3. Yazar “Ve ikisi de, böyle bir yaz geçirmemiş olan diğer kırlangıçlara tepeden baktılar… (Çünkü azınlıkta kalanlar çok olanlara nedense tepeden bakarlar.)” şeklinde bir ifade kullanmıştır. Siz olsaydınız bu cümledeki düşünceyi nasıl ifade ederdiniz?

  • Cevap: Az da olsa kendin olmak ve özgür olmak yaratılıştandır. Diğeri ise aykırılıktır. Makineleşmek gibidir.
    Farklı olmak insan olduğunun farkına varmaktır. Tepeden bakmak için çoğunluktan farklı olan, dikkat çeken bir özelliğiniz olmalıdır vb.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!