9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62
Kelime Dağarcığı:
dübbüekber yıldızı: Büyükayı takım yıldızının eski adı. fiyorlar: Norveç, îskoçya ve Kuzey Amerika kıyılarında buzulların oluşturdukları dik yamaçlı, derin eski buzul koyaklarının aşağı kesimlerinin deniz altında kalmasıyla oluşan körfez. kutb-i şimali: Kuzey kutbu.
1. ‘Sadede gelelim: Her taraf kar içinde demiştik.” şeklindeki ifadelerde de görüldüğü gibi hikâye boyunca okuyucu anlatıcı ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum hikâyeyi nasıl etkilemektedir? Gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Hikayeyi olumsuz etkilemektedir. Bu teknik çok alışılagelmiş bir teknik değildir ve yazarın kendisini ele vermesine sebep olmaktadır. Hikâyeyi basitleştirmektedir.
2. Hikâyenin bir bölümünde “gübre” hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Bir hikâyede bilgi verme şeklinde bir anlatımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Hikâyeyi bir hikâye olmaktan çıkarıp zaman zaman öğretici bir metne dönüştürmüş. Yazıldığı dönem açısından bakıldığında henüz suni gübre olmadığını vurgulama ve okuyucuyu bilgilendirme isteği söz konusu olabilir.
3. Hikâyenin sonunu “hikâye etme” tekniğini kullanarak tamamlayınız.
- Cevap: Çocuk etrafı şöyle bir süzdü. Gözü kuşa takıldı. Ne kadar da sevimli bir kuş, diye geçirdi içinden.
Kuşun karnı tıkabasa doymuştu. Öttükçe öttü yavrucak. Çocuk da başladı ötmeye, “Cik, cik cfk…” uzun uzun öttüler. Derken çocuğun annesi neler olduyor diye dışarı çıktı. Kuşla öten çocuğu görünce çocuğa “Hadi cik cik içeri..”dedi. Kuş dışarıda ötmeye devam etti.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.