9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 60
1. Hikâyede yazarın okura vermek istediği mesaj, anlatım biçimlerini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Yazar, hikâyede farklı anlatım biçimlerine başvurmuştur. Okuyucuya mekânla ilgili izlenim kazandırmayı amaçladığı bölümlerde betimlemeye, onu olay içinde yaşatmayı amaçladığı bölümlerde öykülemeye başvurmuştur. Betimlemelerde özellikle görme duyusuna seslenen ayrıntılara yer vermiştir. Okuyucuyu olay içinde yaşatmak istediği bölümlerde ise tahkiye tekniğiyle olayın ne şekilde gerçekleştiği zaman ve mekân ögelerine bağlı olarak anlatmıştır.
2. Hikâyede yazar olay, mekân ve kahramanlarla ilgili yer yer geri dönüş tekniğine başvurarak neyi amaçlamış olabilir?
- Cevap: Mekânla ilgili daha canlı bir betimleme yapmak için başvurulmuştur: “Güneşin biraz evvel battığı, denizle bulutların birbirine karıştığı yerde katmer katmer turuncu yığınlar, bunun karşısında, Torosların üzerinde ise, karlı tepeleri saran al al tüller vardı.” Olayların nedenini açıklamak için başvurulmuştur: “Elli beş yaşındaki makine, kendisiyle aynı yaşta olan tekneyi, sıtmaya tutulmuş gibi zangır zangır titretiyordu.” “Yarım asırdan beri fırçalanıp silinmekten yarı yarıya incelmiş ve aralarındaki zifti dökülmüş olan güverte tahtaları, sıcakta yan yatıp hızlı hızlı soluk alan sıska bir köpeğin kaburgaları gibi, kımıldayıp duruyordu.” Kahramanları tanıtmak için başvurulmuştur: O İstanbul’da, Beşiktaş’ın arka mahallelerinden birinde bıraktığı minimini bir şeyi, on beş gün evvel, bu son sefere çıkacakları gün doğan oğlunu düşünüyordu. Ona, geçen sene Şile taraflarından İstanbul’a motörle mangal kömürü getirirken boğulan babası Musa Kaptan’ın adını koymuştu.
3. Yazarın “turuncu turuncu yığınlar, al al tüller, sıtmaya tutulmuş gibi, sıska bir köpeğin kaburgaları gibi” vb. ifadelerle söz sanatlarına başvurması anlatımı nasıl etkilemiştir? Gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Anlatıma canlılık katmıştır. Böylece okuyucu fotoğraf makinesi gerçekliğinden çok, estetik değeri olan bir bakışla mekâna ait izlenimler elde etmiştir.
4. Hikâyede deniz, hem İsmail’in babası Musa’nın ölüm sebebi hem de ailesinin geçimini sağlamak için ekmek kapısıdır. Kahramanın yaşadığı bu çelişkili ruh hâlini ayrıntılı bir biçimde anlatacak olsaydınız hangi anlatım tekniğini/tekniklerini tercih ederdiniz? Gerekçeleri ile açıklayınız.
- Cevap: İç monolog tekniğini kullanırdım. Çünkü bir kahramanın duygu ve düşüncelerini en iyi şekilde anlamanın yolu sözlerine kulak vermektir. Bu yöntemde kahraman olduğu gibi karşımıza çıkar. İç çözümleme tekniğini kullanırdım. İlahi bakış açısıyla kahramana ait duygu ve düşünceleri ayrıntılı bir biçimde okura aktarabilirdim. Böylece etkili bir ruhsal betimleme yapardım.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.