9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 53 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 53
“Toprak” adlı hikâyeyi, anlatıcı ve bakış açısının işlevini belirlemek için okuyunuz. Soruları cevaplayınız.
TOPRAK
Üzeyir, çekilen çizgiyi daha yakından görmek için eğildi. Toprağı eliyle yokladı. Nasırlı parmakları, ateşe dokunmuş gibi titrediler. Toprak can çekişiyordu. Damatlar, üzüntüyle birbirlerine baktılar.
Üzeyir, gözleri toprağa dikili, uzun bir zaman öylece kaldı. Kaşları çatılmış, yüzündeki çizgiler gerilmişti. Hızlı hızlı nefes alıyor, keskin bakışlarla toprağı delmek istermişçesine süzüyordu. Sonra birdenbire:
— Sırtlayın bakalım sabanı, dedi. Öküzleri de önünüze katın, öbür başa yürüyün.
Damatlar silkindiler. Biri öküzleri boyunduruktan ayırdı, öbürü sabanı sırtladı.
Tarlanın öbür başına geldikleri zaman, sabanın ardına Üzeyir geçti…
Uzun bir değnekle kuyruk sokumlarından dürtülen öküzler hızla ileri atıldılar, saban bir tüy hafifliğiyle uçtu. îyi bilenmiş demir, hafif bir cızırtı ile kaydı. Üzeyir arkasına baktı. Siyah ve sert toprak çakı ile çizilmiş gibi ipince bir çizgiden başka bir şey görünmüyordu. İncecik, melun bir çizgi. Üzeyir, içini boşaltan bir hiddetle toprağa tükürdü.
Damatlar korku içinde önlerine baktılar. Ağızlarını açıp bir şey söylemeye cesaret edemediler. Üzeyir, kendi kendine konuştu:
— Toprak kurumuş… Yağmur yağmazsa buna saban demiri işlemez gayri… Kayaları bile delerdim bu öküzle bu toprağı delemiyorum (…) Ama o, aylarca evvel söylememiş miydi?.. Topraktan fayda yoktu artık… Emmi oğulları kasabada birer dükkân açmışlar, koyun pöstekisi topluyorlardı. Kazançları da rahatları da yerindeydi. Hem kasabalık yer köye benzer miydi hiç?.. Akşamları pırıl pırıl ışıklar yanıyor, çeşmelerden gürül gürül sular akıyordu. Üstelik emmi oğulları, onu işlerine ortak etmek için çağırmışlardı da… “Rençperin işi, iğne ile kuyu kazmaya benzer.” demişlerdi. “Ne kadar gayret etsen sonunu bir türlü bulamazsın, dolap beygiri gibi çalışması da caba… Ama ticaret öyle mi ya?.. Oturduğun yerde beşe al, ona sat… At paracıkları cebine, yan gel keyfine bak..”
(…)
(Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.) Orhan Hançerlioğlu, Başlangıcından Bugüne Türk Hikâye Antolojisi, Varlık Yayınları, İstanbul, 1975.
1.) Hikâyenin hâkim bakış açısına sahip olan anlatımını, Üzeyir’i kahraman anlatıcı olacak şekilde yeniden düzenleyiniz (Üzeyir’in kendi kendine konuştuğu kısım hariç.).
- Cevap: Kahraman anlatıcının bakış açısıyla yazıldığı için ifadeler 1. kişili anlatıma sahip olmalıdır. Örneğin, “Üzeyir, çekilen çizgiyi daha yakından görmek için eğildi” ifadesi kahraman bakış açısında “Çekilen çizgiyi daha yakından görmek için eğildim” şeklinde olur.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 53 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.