Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

1. Kahramanın ruh hâliyle mekân arasında nasıl bir ilişki söz konusudur?

  • Cevap: Tarihî bir mekânda gezinen kahraman yüzyıllardır varlığını koruyan antik kentin geçmişteki gibi yaşamasını arzulamaktadır. Ancak mekân gün geçtikçe insanların daha hoyratça kullanımlarına maruz kalmıştır. Bu nedenle hikâyenin kahramanı antik şehrin geçmişteki hâliyle yaşanılan zamandaki hâlini karşılaştırarak üzüntü duymuş, mermerlerin küstüğünü, yarı yıkılmış büyük bir kapının “Girmeyin, ağlarsınız.” der gibi dudaklarını büktüğünü söylemiştir.

2. Mekân olarak seçilen antik şehrin, kahramanın zaman algısı üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

  • Cevap: İzmir’e her gelişinde muhakkak uğradığını söylediği antik şehir, kahraman için “zaman üstü” bir anlam taşımaktadır. Bu mekânda sadece içinde bulunduğu zamanı yaşamakla kalmaz, aynı zamanda mekânın asırlar öncesinde gördüğü işleve tanıklık eder. Kahramanın içinde yaşadığı çatışmanın sebebi de mekânın bu iki zaman dilimi içerisinde gösterdiği farklılıktır.

3. Hikâyede mekân olarak bir antik şehrin seçilmesi, kahramanın İzmir’e her gelişinde buraya uğradığını söylemesi, Selçuk’tan bahsederken otuz yıl öncesinden kalan bir anısından söz etmesi size neler çağrıştırıyor?

  • Cevap: Kahramanın geçmiş zamanda yaşama isteğini ortaya koymaktadır. Öğrencinin bu ya da buna benzer bir yorumu metinden çıkarma imkânı bulunmuyor. “O zamanlarda sevdiği insanlarla yaptığı yolculuk, yaşadığı bazı olaylar çocukluk hatıralarında silinmez izler bırakmış ve aynı mekâna tekrar tekrar gelme isteği uyandırmış olabilir.” vb. bir cevap olabilir.

4. Rus yazar Anton Çehov “Eğer (hikâyede) ilk bölümde ‘duvarda bir tüfek asılı’ diyorsanız ikinci veya üçüncü bölümde o silah patlamalıdır. Eğer ateşlenmeyecekse o silah orada asılı olmamalıdır.” sözüyle neyi vurgulamış olabilir?

  • Cevap:  Anton Çehov “Eğer (hikâyede) ilk bölümde ‘duvarda bir tüfek asılı’ diyorsanız ikinci veya üçüncü bölümde o silah patlamalıdır. Eğer ateşlenmeyecekse o silah orada asılı olmamalıdır.” sözüyle mekânın işlevselliğini yani nedensellik ilkesini vurgular. Ona göre bir sanat eserinde mekâna ait her bir ögenin olayın akışı ve kahramanlarla ilgili bir işlevinin olması gerekir.

5. Bazı sinema filmlerinde “3 yıl önce”, “5 yıl sonra” gibi alt yazılarla olay akışında geri dönüş ve ileri gidişler yapılmasının amacı ne olabilir?

  • Cevap: Gerek sinema filmlerinde gerek anlatmaya bağlı metinlerde geri dönüş tekniğinin temel amacı olay ve kahramanlar hakkında bilgi vermek, ileri gidişlerin amacı ise olayın akışını etkilemeyen zaman dilimlerini atlamaktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!