Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 481

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 481 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 481

Aşağıdaki metinleri okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metinlerin aslına sadık kalınmıştır.).

1. Metin

13 Kasım
Bir ozanın, başka bir ozandan sözcük, imge ya da dize yürütmesini anlamıyorum.
Araklanan şeyler bulundukları şiirin içinde güzelse güzeldir. Başka bir şiirin içine oturtuldukları vakit çokluk sırıtırlar. Çünkü kapkaççı ozan, onları ilk kullanan ozanın duyduğunu, duymuş değildir. Gerçi arakçıların, hırsız mallarla yazdıkları şiirler de kimi zaman, sözcük ya da dizeleri aşırılmış şiirleri bastırdığı olur ama bu, ancak daha üstün ozanların yapabileceği bir iştir.
(Alınmıştır.)
Birsel, S. (1982). Hacivat Günlüğü. İstanbul: Ada.

2. Metin

3 Şubat
Gene bir dergi, bilmem hangi yazarın bir hikâyesini başka bir yerden aldığını haber veriyor. Böyle işlerle uğraşanlar var!.. Bir kere şunu sorayım: Ne olmuş almışsa? Siz bir hikâye okuyorsunuz, onda anlatılanı önce şu düşünmüş yahut bu düşünmüş size ne? Dünyanın büyük yazarları hikâyelerini kendi mi uyduruyor? Eskileri bir yana bırakalım: Onlar yeni bir hikâye uydurmayı âdeta bir suç sayarlar. Daha yenilere, örneğin on dokuzuncu yüzyıl yazarlarına bakın: Stendhal (Stendal), Kızıl ile Karada anlattığı hikâyeyi kendi mi uydurmuş? Gerçekten aldığını, bir gazetede okuduğunu söylüyor… Hiç hoşlanmam ‘intihal’ arayanlardan. Kafaları edebiyat dışı, sanat dışı işlerle doludur öylelerinin.
(Alınmıştır.)
Ataç, N. (1998). Günce: 1. İstanbul: Can.

1. Bu günlükler, tek bir yazar tarafından yazılsaydı başka şair/yazar ve eserden alıntı yapma konusunda metinde bir çelişki olur muydu? Düşüncelerinizi sebebini de belirterek açıklayınız.

  • Cevap: Salah Birsel, günlüğünde şiirde alıntı yapma konusunu, Nurullah Ataç ise hikâyede alıntı yapma konusunu ele almıştır. Bu günlükleri tek bir yazar yazsaydı ve bunlar tek bir metin olsaydı yeni metinde herhangi bir çelişki olmazdı. Şiirde şairin kullandığı bir kelime, dize ya da imge o şaire ve şiire özeldir, başka bir şair tarafından kullanılamaz. Hikâyede ise şiirdeki gibi bir durum söz konusu değildir. Daha önce bir yazarın hikâyesinde işlenmiş olan herhangi bir konu, başka yazarların hikâyelerinde tekrar işlenebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 481 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!