Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 480

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 480 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 480

1. Okuduğunuz bu günlükleri dönemin fikrî yapısının edebiyata yansıması bakımından değerlendiriniz.

  • Cevap: İlk günlükte Adalet Ağaoğlu, Alvin Tofler adlı yabancı bir yazarın “Üçüncü Dalga” adlı kitabındaki düşüncelerine yer vermiştir. Bu düşüncelere günlükte yer verilmesi, dönemin fikrî yapısının edebiyata yansıdığını gösterir. İkinci metin, Doğu ve Batı kavramlarının ekseninde işlenmiştir. Metnin yazıldığı dönemde bu kavramlara dayalı bir fikrî yapının olduğu ve bu fikrî yapının edebiyata yansıdığı görülmektedir.

2. Okuduğunuz bu günlükler, “Sevgili Günlük…” şeklinde başlayan içe dönük günlük yazma anlayışına sahip bir kimseyi nasıl etkilerdi? Açıklayınız.

  • Cevap: O kişinin günlük anlayışını temelden sarsar ve yeni yazacağı günlüklerin bambaşka ve her konuda duygu ve düşünceleri ele alacak biçimde değişmesini sağlayabilir. Hayır, hiçbir değişiklik olmazdı. Çünkü bu metinlerin yazarları, dışa dönük günlük yazdıkları için toplumsal konularda kalem oynatmışlardır. “Sevgili günlük. ” şeklinde başlayan günlük yazma anlayışına sahip olan biri, içe dönük günlük yazdığı için aynı biçimde günlük yazmaya devam edebilir.

3. Bu metinler bir ruznameden ya da Direktör Ali Bey’in Seyahat Jurnalinden alınmış olsaydı gelenek yönünden hangi değişiklikler olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Metin, dönemin günlük anlayışına uygun biçimde değişime uğrardı. Metinde geçen kelime ve kavramlar, o günün günlük hayatını ve edebî anlayışını yansıtacak sözcüklerden oluşurdu. Ruznamede duygulara ve düşüncelere yer verilmezdi. Çünkü ruznamelerde sadece gün içinde gelişen olaylardan bahsedilirdi, konuyla ilgili duygulara ve düşüncelere yer verilmezdi. Seyahat Jurnal’i günümüze benzer özellikler gösterirdi.

4. Sizce bu yazarlarının günlüklerinin dönemlerindeki diğer yazarların sanat anlayışları üzerinde etkileri olmuş mudur? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu yazarların günlüklerinin dönemlerindeki diğer yazarların sanat anlayışları üzerinde etkileri olmuş olabilir. Okuduğum günlüklerde yazarlar, toplumla ilgi görüşlere ağırlık vermişlerdir. Sanatlarını topluma faydalı olmak için kullanmışlardır. Bu günlükleri okuyan yazarlar da bu anlayıştan etkilenerek günlük hatta başka türde eserler yazabilirler. Bu yazarların günlükleri, dönemlerindeki diğer yazarların sanat anlayışları üzerinde etkileri olmamıştır. Sanatı önemseyen ve topluma sanat zevki aşılamak isteyen yazarlar, toplumsal faydaya göre değil, sanatsal zevk vermeye göre eserler yazmaya devam etmiş olabilirler.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 480 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!