9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46
1. Hikâyede yazar, engelli bir kişinin insanlara ve olaylara bakışını kahramanın gözünden anlatmıştır. Yazar bu bakış açısını niçin tercih etmiş olabilir?
- Cevap: Bir insanın iç dünyasına ait ayrıntıların en uygun ifade şekli kişinin kendi anlatımıdır. Öyküleyici metinlerde bu anlatıma kahraman bakış açısı denir. İnsan psikolojisini anlatan öyküleyici metinlerde en sık başvurulan bakış açısı kahraman bakış açısıdır.
2. Hikâyenin kahramanı Avni Bey, tanımadığı üniformalı şahsın kalabalık içinde onu nasıl bulduğunu önce merak etmiş ve sonra “Tabii bulacaktı, diye düşündüm. Hem de kolayca. Ben diğerlerinden daha fazla bir şeye, koltuk değneklerine sahibim.” diye zihnindeki soru işaretine cevap vermiştir. Kahramanın bedenindeki bir engeli değil de yanındaki koltuk değneklerine sahip olduğunu söylemesi size neleri düşündürüyor?
- Cevap: Hiçbir insan mükemmel değildir. Hataları, suçları, zaafları, kusurları ve bazen de bedenî bir eksikliği insan denilen varlığın doğal parçasıdır. Yanlışları sebebiyle iç dünyasında zaman zaman kendisini sorgulayan veya bir engeli sebebiyle kendisiyle barışık yaşayan biri bile insan doğası gereği dışarıdan birinin ona kusurlu bir insan gözüyle bakmasını istemez.
3. Yirmi yedi yıldır ayakları tutmayan Avni Bey; ümit etmeme, olanla yetinme gibi özellikler kazandığını söylemiştir. Sizce bedensel bir engeli ruhsal özellikler bağlamında bir avantaja dönüştürmek nasıl mümkün olabilir?
- Cevap: İnsanın bedensel bir engelinin olması başarılı bir insan olmasına engel değildir. Ünlü besteci Beethoven’ın sağır olması, görme engelli Cemil Meriç’in en önemli eserlerini gözlerini kaybettikten sonra vermesi, tedavisi imkânsız olan ALS hastası Stephen Hawking’in bilimsel çalışmalara imza atması, doğuştan görme engeli olan pek çok insanın resim yapması bu duruma en iyi örneklerdir.
4. Avni Bey, terminalde kendisini süzen kadınla ilgili olarak “Siyah, yırtık, edepsiz gözleri vardı.” demiştir. Sizce bu durum insanın içinde bulunduğu ruh hâliyle insanları ve çevreyi algılaması arasında nasıl bir ilişki olduğunu gösterir?
- Cevap: İnsanın mekân ve zaman algısı ruh hâline göre değişir. Mutlu bir insanın herkesi mutlu, üzgün insanın herkesi üzgün görmesi buna örnektir. Avni Bey’in kendisine rahatsız edecek derecede dik dik ve sürekli bakan bir insan hakkındaki düşüncelerini ve kendisine hissettirdiklerini birkaç kelime ile etkileyici biçimde ifade etmesi hem doğal hem de yazarın anlatım gücüdür.
5. İnci Hanım’ın Avni Bey’i tanıtmak için kullandığı bir söz (onu koltuk değnekleriyle tanıtması) o güne kadarki bütün sözlerini Avni Bey’in gözünde anlamsızlaştırmış ve arkasını dönüp gitmesine neden olmuştur. Bundan hareketle İnci Hanım ve Avni Bey’in kişiliğiyle ilgili neler söylenebilir?
- Cevap: İnci Hanım, -en azından Avni Bey’e göre- empatiyle yaklaşmayan, söyledikleriyle davranışları arasında tutarlılık olmayan biridir. Avni Bey, kendisindeki bir engelle yaşamaya alışmış ancak başkasının bu engelle ilgili düşüncelerini samimiyetle dile getirmemesinden ve ikiyüzlü davranmasından rahatsız olan, duyarlı bir insandır. Kendisine gösterilen sevgi ve ilginin kaynağının acıma değil kişiliğine verilen değer olmasını yeğlemektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Çoooook yardımcı oldunuzzz.