9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 449 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 449
Aşağıdaki metinleri okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metinlerin aslına sadık kalınmıştır.).
1. Metin
Ankara, 12 Temmuz
Geldik. Daha eve girmeden doğru Ayhan’a koştum. Özlemişim. Ankara yaz aylarında her zamanki gibi. Bomboş. Issız, sessiz. îyi bir çalışma odası. Halim yarın bir iki gün için Tokat’a gidiyor. Bu iş gezisi çalışmalarım açısından benim için de iyi bir fırsat mı desem? (…)
(Alınmıştır.)
Ağaoğlu, A. (2004). Damla Damla Günler. İstanbul: Alkım.
2. Metin
ROMANTİZM, TARİHİ ŞİİR, FELSEFİ ŞİİR
“16 Ekim 1966
Genç Hugo kuruculuğuna özendiği mektebi, edebiyatta liberalizm olarak tarif eder. İhtiyar Hugo için romantizm, edebiyatta sosyalizmdir. İhtilal Avrupa’yı tek kıta haline getirir. Napolyon cenkleri, İskender’in fetihleri gibi ırkları ve kültürleri birbirine katar. Elbette ki, yakın çağların en büyük duyuş ve düşünüş devrimlerinden biri olan romantizm, bir günde heybetli bir ırmak olup çıkmaz. “Voltaire ile bir dünya biter, Rousseau ile bir dünya başlar” diyenler haklıdırlar. Rousseau, şuur altının isyanıdır. Şuur altının, ezilenlerin, yaşamayanların. Akla karşı hissin zaferi. …” (…)
(Alınmıştır.)
Meriç, C. (1993). Jurnal Cilt 2. (3. bs.). İstanbul: İletişim.
1. Bu metinlerin yazılış amaçlarından hareketle günlük türünün yazılış amaçlarıyla ilgili genel çıkarımlarınızı yazınız.
- Cevap: İlk günlük metni, yazarın o gün içerisinde yaptıklarını, yaşadıklarını ve bunlarla ilgili duygu ve düşüncelerini ortaya koymak amacıyla yazdığı bir günlüktür. İkinci günlük ise edebiyatla ilgili bir konu olan romantizm akımı hakkında yazarın görüş ve düşüncelerini ortaya koymak amacıyla yazdığı bir günlüktür. Bu amaçlar doğrultusunda genel bir özellik belirlenirse “Günlükler, günlük yaşantılar, olaylar ve durumları, yaşananların kişiye hissettirdiklerini ve düşündürdüklerini ortaya koymak; sanat, edebiyat gibi herhangi bir konuda görüş ve düşünceleri açıklamak için yazılabilir” şeklinde bir çıkarımda bulunmak mümkündür.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 449 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.