9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 432 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 432
Millî Edebiyat Döneminde mektup-hikâye örneği veren yazarlar arasında ise Yakup Kadri Karaosma- noğlu (Bir Ölünün Mektupları), Halide Edip Adıvar (İmzasız Mektuplar), Reşat Nuri Güntekin (Sönmüş Yıldızlar) gibi isimler yer almaktadır. Bu isimlere Cumhuriyet Döneminde Memduh Şevket Esendal (Bir Kadının Mektubu), Sait Faik Abasıyanık (Sevgilime Mektuplar), Haldun Taner (Şeytan Tüyü), Oğuz Atay (Bir Mektup), Mustafa Kutlu (Menekşeli Mektup) gibi yazarları da ekleyebiliriz.
Hikâye ve romanın dışında, mektup biçiminde kaleme alınmış seyahat/gezi kitapları arasında Halit Ziya Uşaklıgil’in Almanya Mektupları (1915-1916), Cenap Şahabettin’in Avrupa Mektupları (1919, yb.1997) ve Hac Yolunda (1909, yb.1996), Ahmet Rasim’in Romanya Mektupları (1917), Falih Rıfkı Atayın Londra Konferansı Mektupları (1933) yer alır.
(Düzenlenmiştir.)
Donbay, A. (2011). Edebiyatımızda “Mektup” Türü ile İlgili Başlıca Çalışmalar.
1. Edebiyatımızda, mektup türünün anlatım özelliklerini birçok sanatçımızın diğer türlerde kullanmasının nedenleri sizce neler olabilir?
- Cevap: Mektup türünün üslup özelliklerinin diğer edebî türlerde kullanılmasının birçok nedeni olabilir: Yazar kendi ruh hâlini daha iyi anlatmak için bu anlatım biçiminden faydalanmak isteyebilir. Türün üslup özelliklerinden faydalanarak okuyucuya daha yakın olma isteğinde olabilir. Sanatçı uzakta olan birine karşı duygularını mektup üslubuyla anlatmak isteyebilir. Bir roman ya da hikâyede mektup anlatım özelliklerini kullanmışsa bunun nedeni bu metinlerdeki olayların kurgudan çok gerçeklikle ilişkisini kurmak olabilir. Yazarların farklı üslupları kullanarak okuyucuya etkili bir şekilde hitap etmek isteği başka bir neden olabilir. Dönem sanatçıları arasında ortaya çıkan ortak bir anlayış olabilir.
2. Bir araştırmacı olsaydınız edebiyatımızın hangi dönemine ait mektup örneklerini ve bu türde eser vermiş sanatçıları araştırmak isterdiniz? Neden?
- Cevap: Türkçemizin bilinen en eski dönemlerinden biri olan Uygur Türkçesi Dönemine ait mektup örneklerini araştırmak isterdim. Edebî açıdan dönemin dil ve üslup özelliklerine dair daha fazla bilgi sahibi olmak bunun yanında tarihî açıdan ise Türk insanının tarihî seyir içerisindeki yaşam koşulları ile ilgili bilgiler edinmek için mektup önemli bir belge niteliği taşımaktadır. Klasik Edebiyat Döneminde yazılmış mektup türündeki eserleri araştırmak isterdim. Divan edebiyatında dil özelliklerinin metinlere nasıl yansıdığını bir de mektup türü üzerinden görmek için. Tanzimat’tan yakın döneme kadar olan mektup türündeki eserleri araştırmak isterim. Bunun birçok sebebi var: Edebiyat alanındaki gelişmeler de bunlardan biridir. (Edebiyatımıza dâhil olan yeni türlerin mektuplara yansıması, bu dönemde sanatçıların birbirini tenkit ederken mektup türünü kullanması ve bu mektuplardaki edebî dil ve zevk…)
3. Metinde Tanzimat’tan günümüze kadar mektup türünde yazılmış ya da mektup türünün özelliklerini gösteren eser sayısının edebiyatımızın önceki dönemlerine göre daha fazla olduğu belirtilmektedir. Sizce bunun nedenleri neler olabilir?
- Cevap: Metni incelediğimizde edebiyatımızda mektup türünün bilinen ilk örneklerinin Uygur Türkçesi Dönemi’ne kadar uzandığını görmekteyiz. İslamiyet’ten sonraki dönemlere baktığımızda İslamiyet’in etkisiyle birlikte edebiyatımıza dâhil olan bazı türlerde özellikle mesnevi türünde mektup anlatım özelliklerinden faydalanılmış, bunun örnekleri araştırmacılar tarafından ortaya konulmuştur. Özellikle Osmanlı Dönemi’nde bu türün anlatım özelliklerinden birçok nesir türünde faydalanılmıştır. Bu dönemin eserlerinin az görülmesinin nedenlerinden birincisi baskı imkânlarının kısıtlı olmasıdır. Eserde kullanılan alfabenin özellikleri ve eserin dil özellikleri diğer önemli nedenlerdendir. Ülkemizde matbaanın kullanılmasıyla birlikte gelişmeye başlayan şartlar, toplumu Tanzimat Fermanı’na götürmüştür. Tanzimat’la birlikte edebiyat, toplumu eğitici bir rol üstlenir. Edebiyatımız yeni türlerle tanışır. Yeni edebî türler ortaya konurken bu türlerde mektubun dil ve üslup özellikleri de kullanılmaya başlar. Ayrıca sanatçıların birbirini tenkit etme kanallarından biri de mektup türü olur. Bu mektuplaşmalar iki kişi arasında olduğu gibi açıktan da olmuş ve toplumun birçok kesiminin ilgisi çekmiş, sonuçta bu tür yazılar araştırmacılar tarafından derlenmiş ya da yazarı tarafından kitap olarak basılmıştır. Günün koşulları bunların paylaşımını kolaylaştırmıştır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 432 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.