Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

– Efendimiz ileri mi gitti?
– Hayır.
– Ya nerede?
– Sadrazam Paşanın çadırında.
Tosun Bey durdu. Yeniçerinin yüzüne dikkatle baktı. Yeniden sordu.
– Padişahın otağı nerede kurulmuş?
– Kurulmamış.,
– Niçin?
– Kaybolmuş…
– Ne?..
Yeniçeri sustu. Önüne baktı.
– Padişahın otağı mı kaybolmuş?
– Evet.
(Metin aslına sadık kalınarak alınmıştır.) Ömer Seyfettin, Ferman, Akçağ Yayınları, Ankara, 2010.

1. Hikâyedeki mekâna ait; tufanı andıran ve durmadan yağan yağmur, sel, çamur, sis, karanlık ormanlar, sarp yokuşlar, uçurumlu dağlar gibi özellikler olayın kurgusunu nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Otağ, padişahın görkemli çadırıdır. Barış zamanında sarayın devleti temsil etmesi gibi sefer zamanında padişahın dolayısıyla ordunun gücünün sembolüdür. Hikâyenin olay örgüsü, böyle bir sembolik değeri taşıyan padişah otağının kaybolması üzerine kurulmuştur. Böyle bir durum padişah ve ordusu adına “skandal” sayılabilecek bir olumsuzluktur. Bu nedenle mekâna ait bütün olumsuz özelliklerle olayı oluşturan çatışma sağlanmıştır.

2. Yazarın kurmaca bir metinde Semlin, Belgrad Sabaç yolu gibi gerçek mekânlardan, Sokullu Mehmet Paşa gibi gerçek kişilerden söz etmesinin amacı sizce ne olabilir?

  • Cevap: Hikâyede tarihî bir olay kurmaca metnin olanaklarından faydalanılarak anlatılmaktadır. Yazar, okuru kurmaca bir olay örgüsüyle baş başa bırakırken okurda gerçeklik duygusunu oluşturmayı amaçlamış olabilir.

3. Metnin içinde yazarın yer yer sözü kahramanlara bırakarak diyalog tekniğini kullanmasının olayın akışına etkisi nedir?

  • Cevap: Anlatmaya bağlı metinlerde iki ya da daha fazla kişinin ko- nuşturulmasına “diyalog tekniği” denir. Yazar, üçüncü şahıslar şeklinde söz ettiği kahramanlara sözü bırakarak onlara canlı bir kişilik kazandırmaktadır. Yazar, olay örgüsünü oluşturan temel çatışma ögesini (otağın kaybolması) kahramanlara söyletme gibi uygulamalarla okura sadece okuyucu değil aynı zamanda dinleyici/izleyici özelliği kazandırmaktadır.

4. Hikâyenin sonunu, (kahramanlar açısından) metindeki olumsuz durumu ortadan kaldıracak şekilde kurgulayarak yeniden yazınız.

  • Cevap: Çadırın içinde öfke, yorgunluk ve ümitsizlik içinde bekleyen padişah, az önce hiddetle yağan yağmurun yavaş yavaş dinmeye başladığını damlaların git gide kaybolan sesinden anlamıştı. Siyah bulutların yerini masmavi bir gökyüzü almıştı. Ufukta beliren birkaç atlı; sadrazamın, Tosun Bey’in ve ümitsizce bekleşen yeniçerilerin yüzünde bir sevinç meydana getirmeye yetmişti. Tosun Bey, “Çok şükür yolu buldular.” diye mırıldandı.

5. Metnin tarihî bir olaydan söz etmesinin bu metnin tarihî bir belge olması için yeterli olup olmadığını açıklayınız.

  • Cevap: Tarihî bir olaydan söz etmesi metni tarihî bir belge yapmaz. Çünkü bu metnin amacı bilgi vermek değil okurda estetik bir haz uyandırmaktır. Yazar olaya ve kişilere ait ayrıntılarda hayal gücünden yararlanarak değişiklikler yapabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!