9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 396 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 396
doğru geldi. Yalnız bu tebessümün pek manasını anlayamadığım için sıkıldım. Belki “Vay, bu kadar methettiğiniz Handan bu küçük kız mı?” demek istiyordu. Belki zihninde beni görmeden yaptığı hayalden beni pek uzak buluyordu. Ne acayip adam!
(…)
Burada yirmi gün daha kalacağım. îki yanaklarından öperim, Nericiğim. Kim bilir, Kuzguncuk ne serin, ne yeşil, ne gölgelidir. Burası sıcak, sıcak!
Handan
(Alınmıştır.)
1. Mektup örneğinde anlamı zenginleştirmek için “Marmara’nın birer siyah gergedan gibi uyuyan adaları.” benzetmesi kullanılmıştır. Sizce anlamı zenginleştirmek ve anlatıma güç katmak için başka hangi yöntemler kullanılabilir?
- Cevap: Düşünceyi geliştirme yollarından benzetme kullanılmıştır. Benzerlikler ve karşıtlıklardan yararlanarak karşılaştırma yapılabilir. Alıntı yapılarak tanık gösterme kullanılabilir.
2. Mektupta, “Mor gölgeli büyük dağlar, denizin kurşunimsi maviliği, güneşin pembe, eflatun, inci renkleri.’’ gibi görsel ayrıntıların kullanılmasının okuyucu açısından anlatıma katkısı neler olabilir?
- Cevap: Mektupta görsel ögelerin sık kullanılması, anlatılan varlıkların veya kişilerin belirgin özelliklerini ortaya koyup okuyucunun gözünde canlanmasını sağlar. Böylece okuyucu, kendini anlatılanın içinde hisseder.
3. Birinci ağızdan anlatıma sahip bu mektup üçüncü kişinin ağzından anlatılsaydı mektuptaki olay ve duygu aktarımında ne gibi değişiklikler olurdu?
- Cevap: Verilen mektupta kahraman, kendi başından geçen veya içinde bulunduğu olayları anlatır. Bu mektupta üçüncü kişi ağzı kulla- nılsaydı mektubun anlatıcısı kahramanı değil, olayların dışında duran gören olurdu. Sadece uzaktan ya da bir kamera varmışçasına oradan gördüklerini okuyucuya aktarırdı.
4. Öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimlerini kullanarak yaşamayı hayal ettiğiniz yeri bir paragrafla anlatınız.
- Cevap: Yazma etkinliği, öğrencinin birikimine ve hayal gücüne göre şekillenecektir. Örnek: Masmavi bir göl kıyısı… Yeşillikler içinde… Doğanın gürültüsünden uzak, sessiz, sakin.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 396 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.