Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 389

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 389 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 389

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metnin aslına sadık kalınmıştır.).

(…) Her değerlendirme göreceli. Bu iyi. Neye göre iyi? Bu kötü. Neye göre? Şu yararlı! Öteki zararlı. Neye göre? Ölçene göre, ölçenin ölçütüne göre… Başka ölçenlerle başka ölçütlerle bir kıyaslamaya dayanarak değil de, uluorta değerlendirme yapanların yargılarına pek güvenmemeli. Yeniden tartıp ölçmeli. (…)
(…) Lisedeki edebiyat öğretmenimiz rahmetli İsmail Habib Sevük, otuzlu yılların başında Cumhuriyette, Tunadan Batıya adlı bir edebi gezi dizisi yayınlamıştı. İlk defa Avrupa’ya çıkmanın tüm dikkati ve bazen de zorlamalı buluşları ile Berlin hakkında yazdığı yazıyı hiç unutamam. Bir bulvar kaldırım kahvesinde küçük bir serçenin masasına gelip konması karşısında şu ilginç ve acele teşhisi konduru- vermişti: Berlin, sanayileşmenin ve yoğun şehirciliğin etkisi ile artık serçeleri bile şaşırtıyor. Yeşillikler, koruluklar azaldığı için serçecikler insancıl olmuşlar, mecburen masalara konuyorlar, mealinde bir şeyler yazmıştı. Bu yazıdan yirmi yıl sonra Berlin’e ilk geldiğimde sevgili hocamın teşhisindeki abartıyı saptamıştım. Her şeye karşın Berlin’in koruları, parkları, şehrin ciğeri olarak üzerine titrenen tüm yeşillikleri hiç de azalmış değildi. 1910’ları yaşayanlar böyle diyorlardı. Olsa olsa, serçeler daha insancıllaşmış olabilirlerdi, o kadar… Buluş güzeldi, etkili idi de doğru değildi. (…)
(Alınmıştır.)
24 Ocak 1982
Taner, H. (1993). Düz Yazıları-2, Berlin Mektupları. Ankara: Bilgi.

1.) Metinde yazarın farklı anlatım biçimlerini bir arada kullanmasının metne katkıları neler olmuştur? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Yazar, düşünceyi sunarken tartışmacı ve açıklayıcı anlatım tekniklerini benimsemiş, düşünceyi daha iyi ortaya koyabilmek için de bir olayı anlatmış, böylece öyküleme ve betimlemeden faydalanmıştır. Bu farklılıklar bir arada kullanıldığında düşünce de olay da çok daha anlaşılır olur ve metin zenginleşir.

2. Metnin özellikle birinci paragrafında kullanılan tartışmacı anlatım tekniğini yazarın görüşleri ile tutarlı buldunuz mu? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar, ilk paragrafta değerlendirme ile ilgili görüşlerini tartışmacı anlatımla sunmuştur. Bunu İsmail Habip Sevük’ün bir değerlendirmesini eleştirmek için yapmıştır. Bu bağlamda metin de tutarlıdır. Ancak metnin sonundaki cümle “Buluş güzeldi, etkili idi de doğru değildi” ile metnin ilk cümlesi “Her değerlendirme göreceli.” ifadesi ile yazarın kendi ile çelişkiye düştüğünü gösterir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 389 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!