Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 370

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 370 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 370

1. Okuduğunuz metindeki cümlelerin yüklemleri “-miş’li geçmiş zaman” ile çekimlenirse biyografik metnin anlatımında nasıl bir değişiklik olur? Açıklayınız.

  • Cevap: Biyografik metinler öğretici metinlerdir ve bilgiye, belgeye, araştırmaya dayalı olarak meydana getirilirler. -miş’li geçmiş zaman (duyulan geçmiş zaman) kullanılması metne gerçekçiliği arka plana atılmış gibi bir masal havası katmaktadır.

2. Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerin yüklemlerine ait özellikleri tabloya yazınız.

  • Cevap:

3. Okuduğunuz metinden alınan “Kastamonu’dan öteberi yiyecekler getirilmiştir”, “Belli ki bu insan, ne derse o olacaktır” cümlelerinde olduğu gibi “-dir” eki -miş’li geçmiş, gelecek zaman, gereklilik kiplerinin her kişisine gelerek onlara kesinlik anlamı katabilir.
Siz de “-dir” ekinin cümleye kesinlik anlamı verdiği iki cümle kurunuz.

  • Cevap:

Çocuklar düzenli bir eğitim almalıdır.
Sanatçılar, toplumun sesi ve sözcüsü olmalıdır.
Kendisine verilen görevi layığıyla yapacaktır.
Bu konunun çözümü için bütün imkânlar seferber edilecektir.
Söylenebilecek bütün sözler söylenmiştir.
Kitaptaki yazım hatalarının hepsi tarafımdan düzeltilmiştir.

4. Okuduğunuz metinden alınan “Bir aralık Gazi balkondan halk oyunlarını, alayları seyreder” cümlesinde virgül, görevdeş kelimeleri ayırmak amacıyla kullanılmıştır. Siz de virgülün bu kullanımına uygun iki cümle kurunuz.

  • Cevap:

Yemeklerden sarmayı, tatlılardan baklavayı hep sevmişimdir.
Şair kırmızı rengi, gecenin karanlığını diğer şairlerden farklı bir bakış açısıyla kaleme almıştır.

5. Okuduğunuz metinde “Gazi” kelimesinin büyük harfle yazılmasının gerekçesini belirterek aynı kelimeyi küçük harfle yazacak biçimde bir cümle kurunuz.

  • Cevap: “Gazi” kelimesi burada özel adın (Mustafa Kemal Atatürk) yerine kullanılan unvan sıfatıdır. Bu nedenle büyük harfle yazılmıştır. Cümle: Bütün gazilerin kürsüden söylenen nutku dinledikleri görülüyordu.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 370 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!