9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 364 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 364
1. Stefan Zweig, yetkin bir kalem ve bir hikâye ustasıdır. Okuduğunuz biyografik metinde hikâyede karşılaşabileceğiniz unsurlar gördünüz mü? Açıklayınız.
- Cevap: Evet Anlatıcı, Stendhal’ı kapalı bir ortamda (Muhtemelen evidir.) görünüşü ve başka insanların kendisi hakkındaki yargılarını düşünürken gösteriyor. Onun akşamki planlarından, başka insanlarla buluştuğunda onlara karşı nasıl davranacağından bahsedip karakteri bir olay içine yerleştirerek anlatıyor. Hikâyedeki olay, kişi, yer, zaman kavramlarını biyografik bir metindeki gerçek bir kişiliği bu unsurların içine yerleştirerek kullanmıştır.
2. Stefan Zweig İngiliz edebiyatından Dickens; Rus edebiyatından Balzac, Tolstoy, Dostoyevski; Fransız edebiyatından Montaigne hakkında biyografiler yazmış bir sanatçıdır. Özellikle Montaigne biyografisi dünya biyografi edebiyatında çok özel ve önemli bir yere sahiptir. Zweig, Türk edebiyatından bir sanatçının biyografisini yazacak olsaydı bunun kim olmasını isterdiniz? Niçin?
- Cevap: Yaşar Kemal’in biyografisini yazmasını isterdim. Çünkü Anadolu insanının serüvenini destansı bir şekilde, özümüze uygun dile getirmiş, Nobel alabilecek derecede yetenekli ve değerli bir insandır. Bir klasiktir. Nâzım Hikmet’i anlatmasını isterdim. Çünkü o, Türk şiirinin zirve isimlerinden biridir. Yunus Emre’nin biyografisini yazmasını isterdim. Çünkü Yunus Emre, yüzyıllardan beri Anadolu coğrafyasında dile getirdiği duygularla ölümsüz olmuştur. Onun dile getirdiği duyguları dünya çapında ünlü bir biyografi yazarının anlatması pek çok milletten insanın Yunus Emre’nin adını duymasını, tanımayanların onu ve eserlerini merak etmesini sağlayabilirdi. vb.
3. Yabancı dillerden çevrilen biyografilerde çeviriyi yapan kişinin üslubunun metnin anlatımında bir roman, şiir, tiyatro ya da hikâye çevirisinde olduğu gibi etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Etkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü özellikle okuduğum metinde olduğu gibi sanatsal bir üslupla yazılmış metinlerde o sanatsal tadı alabilmek için çevirmenin üslubunun asıl yazarın üslubundan bir şeyleri yansıtmayı başarmış olması gerekiyor. Etkili olduğunu düşünmüyorum. Bunlar sonuçta birer öğretici metindir. Bir edebî metindeki yazarın üslubunu çeviriye yansıtma kaygısını bu tür metinlerde gereksiz buluyorum.
4. Modern anlamda, kaynaklara ve belgelere dayalı biyografi yazımı, Türk edebiyatındaki gibi Batılı edebiyatlarda da geç olmuştur. Biyografi türünün özelliklerini göz önünde bulunduracak olursanız sizce bunun nedeni ne olabilir?
- Cevap: Bilgi ve belgelere dayalı olması ve geçmiş dönemlerde bilgiye ulaşımın yakın dönemlerdeki kadar kolay olmaması, bu türün modern anlamdaki örneklerinin geç verilmesine neden olmuş olabilir. Ayrıca biyografi, kişinin bütün özelliklerinin olduğu gibi aktarıldığı bir tür olduğu için topluma bu bilgilerin aktarılmasında aracı olmak isteyecek, hem uzun hem yorucu bir çalışma gerektiren biyografi yazarlığı tercih edilmemiş olabilir.
Aşağıdaki açıklamaları okuyunuz. Bu açıklamalardan da yararlanarak 5. soruyu cevaplayınız.
Alanlarında tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan eserlere biyografi denir. Mehmet Kaplanın Tevfik Fikret Devir-Şahsiyet-Eser adlı çalışması, kişinin biyografisinin yazılmasına yönelik özellikleri bilimsel ciddiyete bağlı bir üslupla dile getiren bilimsel biyografiye örnektir. Ahmet Ham- di Tanpınar’ın Yahya Kemal adlı eserindeki gibi genellikle söz konusu kişiye duyulan bağlılık nedeniyle kaleme alınan ve sanatkârane üslubuyla dikkat çeken edebî biyografiler de vardır. Oğuz Atayın bilim insanı Mustafa İnanın yaşamını anlattığı Bir Bilim Adamının Romanı adlı eseri, biyografik bilgileri kurmacaya dönüştürerek roman tarzında anlatması yönüyle edebî biyografinin farklı bir biçimi olarak görülebilir.
5. Yaşamınız kitap hâline getirilecek olsaydı yaşamınızın yukarıda anlatılanların hangisine benzer biçimde ifade edilmesini isterdiniz? Niçin?
- Cevap:
Bilimsel biyografimin yazılmasını isterdim. Çünkü kitabım yazılacak kadar başarılı ve ünlü olduysam hakkımdaki bilginin herhangi bir yorum içermeden olduğu gibi aktarılmasını beklerdim.
Beni seven, yakından tanıyan, üstelik kalemi kuvvetli bir sanatçı arkadaşımın edebî bir üslupla anlatmasını isterdim. Böylece beni herkesin gördüğü gibi yüzeysel olarak görmeyen, duygu dünyama yakından tanık olan bir insanın gözünden dile getirilmiş olurum.
Biyografik bir romanda anlatılmak isterdim. Böylece kurgulanmış bir dünyada yaşam biçimim ve yapmayı başardıklarımla anlatılırken insanların dikkatini çekecek bir biçimde anlatılacağımı düşünüyorum.
Biyografik bir romanda anlatılmak isterdim. Böylece kurgulanmış bir dünyada yaşam biçimim ve yapmayı başardıklarımla anlatılırken insanların dikkatini çekecek bir biçimde anlatılacağımı düşünüyorum.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 364 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.