9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 356 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 356
Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait aşağıdaki şiiri okuyunuz. Bu şiirden de yararlanarak 1. soruyu cevaplayınız.
Her Şey Yerli Yerinde
Her şey yerli yerinde; havuz başında servi
Bir dolap gıcırdıyor uzaklarda durmadan,
Eşya aksetmiş gibi tılsımlı bir uykudan.
Sarmaşıklar ve böcek sesleri sarmış evi.
Her şey yerli yerinde; masa, sürahi, bardak,
Serpilen aydınlıkta dalların arasından
Büyülenmiş bir ceylân gibi bakıyor zaman
Sessizlik dökülüyor bir yerde yaprak yaprak. (…)
1. Ahmet Hamdi Tanpınar; roman, hikâye, deneme gibi çeşitli türlerde eserler vermiş bir sanatçıdır. Verilen metinlerden hareketle biyografi yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar ile şair Ahmet Hamdi Tanpınar arasında duyguları yansıtma konusunda farklılık olduğunu düşünüyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Evet düşünüyorum. Çünkü biyografi yazarı Ahmet Hamdi, metinde Yahya Kemal’in şiir anlayışı, aruzu ve dili nasıl kullandığıyla ilgili açıklamalar yapmıştır. Her ne kadar Yahya Kemal’le ilgili beğenisini dile getirmiş, onun eşsiz bir sanatçı olduğunu övgü dolu sözlerle anlatmış olsa da yaptığı açıklamalardaki amaç, okura, anlattığı kişiyle ilgili bilgi vermektir. Şiirde ise şairin tamamen bireysel duygularının yansımaları görülmektedir. Şiir, duygu ürünü olmasının yanı sıra okura estetik zevk vermek gibi öğretici metinlerden farklı bir amaca sahiptir. Dolayısıyla iki metnin duyguları yansıtma bakımından farklı olması kaçınılmazdır.
2. Okuduğunuz biyografide Ahmet Hamdi Tanpınar, hocası Yahya Kemal’i anlatmıştır. Sizce Ahmet Hamdi’nin, Yahya Kemal’i tanıyor olması metne nasıl yansımıştır?
- Cevap: Olumu bir etkisinin olduğunu düşünüyorum. Çünkü kişinin, tanıdığı, gözlemlediği birinin biyografisini yazması, metne farklı özellikler katabilir. O metnin anılarla iç içe geçmesini, kişinin özel hayatıyla ilgili bilinmeyen yönlerin devreye girmesini, öznel ifadelerin metne yansımasını sağlayabilir. Bu durum, o metni daha ilgi çekici yapabilir. Kişinin, hayatının bir döneminde yollarının kesişmediği birini anlatması ise okuyucu için o kadar da cazip olmayabilir. Çünkü metninde özel hayata dair ayrıntılar, anılar, gözlemler vs. olmayacaktır. Sadece araştırma kitaplarından elde edilebilecek kuru bilgilerle metin yazılabilecektir. Bu durum, metnin okunurluğunu da ister istemez etkileyecektir.
3. Ahmet Hamdi, aynı zamanda hocası olan Yahya Kemal’in derslerindeki durumu için “Sanki bu derslere çıplak geliyor ve o konuştukça giyiniyorduk.” ifadesini kullanmıştır. Siz de bu şekilde bahsedilen bir hocanın, kişinin üzerinde bırakabileceği etkilerle ilgili çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Ahmet Hamdi, bu sözü ile hocasını olabildiğince övmüştür. Yahya Kemal’in çok bilgili, donanımlı, alanında uzman biri olduğunu vurgulamak istemiş olabilir. Çünkü anlattıklarıyla insanların açıklıklarını kapatan, onlara anlattıklarını bir elbise gibi giydiren bir insan söz konusu. Bunu yapabilecek kişinin de engin bir bilgiye sahip olması gerekir ki metinde Yahya Kemal’den, bütün dönemlerdeki duyuş ve yaşayışı yansıtan biri olarak söz edilmiştir. Dolayısıyla böyle donanımlı bir insanın, kişinin üzerinde iz bırakmaması düşünülemez. Böyle bir hocanın edebî anlayışıyla, hayata bakışıyla, dünyayı algılayışıyla, ilgi alanları ile vs. pek çok açıdan Ahmet Hamdi üzerinde iz bıraktığı açıkça görülmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 356 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.