Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 340

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 340 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 340

1. Seyit Kemal Karaalioğlu, okuduğunuz metnin hem yazarı hem anlatıcısıdır. Sizce bunun nedeni nedir?

  • Cevap: Bu metin öğretici metindir. Bu tür metinlerde yazar okura estetik zevk değil bilgi vermek amacını taşır, anlatıcı da kurmaca bir kişilik değil bizzat yazarın kendisidir.

2. Hayatları, düşünceleri ve çalışmaları önemli sayılan, toplum içinde belli nitelikleriyle ön plana çıkan kişilerin biyografileri yazılır. Buna göre,
a) Yazarın, Memduh Şevket Esendal’ın biyografisini yazmasına neden olan ve metinde ön plana çıkardığı özelliği nedir?

  • Cevap: Memduh Şevket Esendal, yaşadığı dönemin alışılagelmiş edebiyat anlayışına sahip olmayan bir üslupla gelecek nesillere ilham olacak bir tarzda öyküler yazmış ve edebiyat tarihinde yerini almıştır. Yazar, onun bu özelliğini özellikle ifade etmiştir.

b) Yazarın Memduh Şevket Esendal’ın sanat anlayışını anlatırken onun kendi sözlerinden de yararlanmış olması konuya yönelik yaklaşımı ile ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Esendal’ın kendi ifade ettiği sanat anlayışıyla yazarın anlattığı sanat anlayışı örtüşmektedir. Buradan yazarın metnini tarafsız bir bakış açısıyla yazdığı anlaşılmaktadır.

3. Buna göre, konularında yaşama üstü olayları bir tarafa bırakarak gündelik yaşayışın içinden hikâyelerini
rahatça çıkarışı, çağdaşları arasında rağbet görmeyen bir yol olduğu gibi, 1946 yılından sonra da ancak değeri yavaş anlaşılabildi. Konuyu, yoğunlaştırılmış, şaşılacak derecede heyecanlı, üstün yaşayışlardan çıkarmağa alışmış bir ortamda, onun bazen pek basit bir olaydan bahseden hikâyeleri önce herkesi yadırgattı.
a) Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümlelerde bazı ifadelerin altı çizilmiştir. Bu ifadeler biyografi yazarının anlattığı kişiyi, onun yaşadığı dönemi dikkate alarak değerlendirmesi gerektiği konusunda size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Biyografi yazarı metne konu olan kişinin yaşadığı dönem ve çevreyi dikkatle araştırarak ve değerlendirerek yazarsa başarılı olur. Eğer bu şekilde yazmasaydı Esendal’ın eserlerinin, sanatçının yaşadığı dönemde farklı, ilerici, özgün olduğu ön plana çıkarılıp vurgulanmış olmayacaktı.

b) Anlatıcı yukarıdaki değerlendirmeyi Esendal’ın hikâyelerini okur okumaz yazmış olsaydı onun sanatına ve hikâyelerine yönelik tutumu bu metindeki gibi olur muydu? Niçin?

  • Cevap: Tutumu bu metindeki gibi olmazdı. Dönemin edebî zevki bu üsluptaki eserleri beğenip takdir edecek seviyede değildir. Çünkü bu hikâyeler zamanının çok ötesinde, farklı bir anlayışla yazılmıştır. Ayrıca bir sanatçının ya da sanat eserinin o dönemde beğenilip takdir edilmesi her zaman mümkün olamamaktadır. Bu nedenle biyografinin yazarı, Esendal’ın eserlerini yazılır yazılmaz değerlendirseydi bu hikâyeleri yadırgayabilir, olumsuz eleştirilerde bulunabilirdi.

4. Biyografi yazarı güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere dayanarak kendi yorumlarına yer verebilir. Sizce okuduğunuz metinde yorum yapılarak okur yönlendirilmiş midir? Gerekçelerinizle birlikte belirtiniz.

  • Cevap: Evet, okur yönlendirilmiştir. Metinde Esendal’ın döneminin sanat anlayışından çok farklı bir yerde olduğu için Türk hikâyeciliğinde özel ve önemli bir yeri olduğu belirtilmiştir. Yazar bunu yaparken başka sanatçılarla ve o dönemdeki gelenekle ilgili bilgi verip karşılaştırmalar yapmıştır. Yaptığı olumlu eleştiriler bu değerlendirmelerden sonra yapılmış, özgünlüğü beğenme ve takdir etme tavrı taşımaktadır. Bu nedenle okuru yönlendirme vardır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 340 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!